Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Ανταύγειες, μιζανπλί και «ροζ» υπηρεσίες

Ανταύγειες, ρεφλέ, μπαλαγιάζ και... πληρωμένο σεξ σε εκλεκτούς πελάτες...

Δέσποινα Βανδή: Εντυπωσιακή στην πίστα διά χειρός Celia Kritharioti

Με μια ολόσωμη ροζ φόρμα, που ήταν το hot...

Ανήλικος κατήγγειλε δύο Αφγανές για βιασμό στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Θεσσαλονίκης

Φρικιαστικές στιγμές κατήγγειλε πως βίωσε ένας ανήλικος στα χέρια...

Έφυγε από τη ζωή η Βέφα Αλεξιάδου

Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία της πνοή...

Το «κλειδί» για την κίρρωση του ήπατος!

Η αναχαίτιση πρωτεΐνης που βάζει stop στην ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων

Η αναχαίτιση πρωτεΐνης που βάζει stop στην ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων

Μία πρωτεΐνη που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των αιμοσφαιρίων μπορεί να κρύβει το μυστικό για την αντιμετώπιση της κίρρωσης του ήπατος (10η αιτία θανάτου παγκοσμίως) και κατ’ επέκταση και των νεοπλασιών, των οποίων τον κίνδυνο ενισχύει η ηπατική νόσος. Δύο ερευνητικά ινστιτούτα της Βαρκελόνης (υπό τους καθηγητές Ρ. Μέντες και Μ. Φερνάντες) ακολούθησαν μία νέα θεραπευτική προσέγγιση -δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «Gastroenterology»- για να αποτρέψουν την αναπαραγωγή των μη φυσιολογικών κυττάρων του αίματος, που συνδέονται με την κίρρωση, καθώς είναι συνέπειά της, αλλά και παράγοντας επέκτασης και επιδείνωσης της οργανικής βλάβης.

Η μέθοδος απέδειξε ότι η αναχαίτιση της πρωτεΐνης CPEB4 (που στους εν λόγω ασθενείς είναι ανεβασμένη) αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων αίματος. Η κίρρωση είναι μια χρόνια βλάβη, που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του ηπατικού παρεγχύματος από ουλώδη ιστό και αναγεννητικά οζίδια, των οποίων η δομή παρεκκλίνει από τη φυσιολογική δομή και τη λειτουργία του οργάνου.

Η συσσώρευση του ουλώδους ιστού παρεμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία αίματος στο ήπαρ, προκαλώντας υπέρταση στην πυλαία φλέβα. Για να εκτονωθεί η πίεση στη φλέβα, αναπτύσσονται έξω από το ήπαρ (σε μια απόπειρα των ηπατικών κυττάρων να αποκαταστήσουν τη βλάβη) βοηθητικά αγγεία.

Δεν αιματώνεται

Ετσι, δημιουργούνται δύο προβλήματα: Αφενός το ήπαρ δεν αιματώνεται επαρκώς και υφίσταται έτσι περαιτέρω βλάβη και, αφετέρου, η αγγειογένεση αυτή είναι παθολογική (κακής ποιότητας), με τα αγγεία αυτά να είναι επιρρεπή στη διάρρηξη, με αποτέλεσμα να προκαλεί στο σημείο ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Οι μέχρι σήμερα γνωστές θεραπείες επιχειρούσαν να σταματήσουν αυτή τη νεοαγγείωση. Ομως αυτό επηρέαζε και την ανανέωση των κυττάρων αίματος, με συνέπειες μη αναστρέψιμες.

Η νέα μέθοδος, με αξιοποίηση της πρωτεΐνης CΡΕΒ4, αφήνει ανέπαφη την υγιή νεοαγγείωση, αλλά μπλοκάρει την αναπαραγωγή των παθολογικών κυττάρων αίματος. Σημειώνεται ότι η Ισπανική Αντικαρκινική Εταιρία προσέφερε στην ομάδα Μέντες – Φερνάντες το ποσό του 1.000.000 ευρώ για να διερευνήσει τον ρόλο αυτής της πρωτεΐνης στον καρκίνο του ήπατος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο Τσαγκαράκη!

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

Το κίνημα «save Μarigona» και ο follower Γεωργιάδης!

Το να είναι ένας υπουργός θαυμαστής μιας σεξοβόμβας δεν...

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...