Οι Βέλγοι πρότειναν στον Μουζάλα στρατόπεδο στην Αθήνα που θα φιλοξενεί ως και 400.000 μετανάστες
Οι Βέλγοι πρότειναν στον Μουζάλα στρατόπεδο στην Αθήνα που θα φιλοξενεί ως και 400.000 μετανάστες
Τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί πέτυχε ευνοϊκό deal στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό. Τότε είχε αποφευχθεί η δημιουργία μιας κωμόπολης-γκέτο 50.000 προσφύγων και, αντ’ αυτού, είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί προσωρινά 30.000 πρόσφυγες στα hot spots και άλλους 20.000 που θα έμεναν σε σπίτια που θα νοικιάζονταν.
Ενώ όμως αυτό είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, τώρα ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από την Ελλάδα να παραδώσει (εκτός από τα κλειδιά της οικονομίας) και τα κλειδιά του συνόλου της χώρας και να προωθήσει τη δημιουργία μιας νέας μεγαλούπολης (μεγαλύτερης και από την Πάτρα), που θα λειτουργεί ως στρατόπεδο και θα φιλοξενεί 400.000 πρόσφυγες-μετανάστες!
Την αποκάλυψη για την πόλη-φυλακή έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Το μόνο που είπε ήταν ότι την πρόταση κατέθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα, στη Σύνοδο των «28» για το Μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.
Στραγγαλισμός
Αυτή η σύνοδος αποφάσισε, εκτός των άλλων, τον στραγγαλισμό της Ελλάδας εντός της Συνθήκης Σένγκεν, αφού δίνει τη δυνατότητα για συνέχιση του εσωτερικού ελέγχου των συνόρων για 18 μήνες ακόμα. Θα επιτραπεί, δηλαδή, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Νορβηγία να επεκτείνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους καθιστώντας αδύνατο να «περάσουν» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Αν αυτό ισχύσει, οι 400.000 πρόσφυγες που ζήτησε ο Βέλγος υπουργός να «φυλακιστούν» στην Ελλάδα θα αποδειχτεί μικρός αριθμός, αφού θα «εγκλωβιστούν» πολλοί περισσότεροι (επειδή τα σύνορα της υπόλοιπης Ευρώπης θα είναι ουσιαστικά κλειστά)!
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε, πάντως, το αίτημα του Βέλγου «ανιστόρητο» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη Συνθήκη Σένγκεν. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας».
Ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα -με εξαίρεση, όπως είπε, την Αυστριακή υπουργό- και τόνισε ότι η θέση της Frontex, όπως εκφράστηκε στη σύνοδο, ήταν «αθωωτική» για την Ελλάδα, αφού, όπως σημείωσε η υπηρεσία, «η θάλασσα δεν είναι αγρός».
Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, αλλά εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί. Οπως ανακοίνωσε, θα είναι έτοιμα έως τα τέλη Φεβρουάριου, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
Λεζάντα: Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας