Σε επιστημονική αστοχία οφείλεται ενδεχομένως η επιδημία του ιού Ζίκα
Σε επιστημονική αστοχία οφείλεται ενδεχομένως η επιδημία του ιού Ζίκα, που προς το παρόν σαρώνει στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να συσκέπτεται εκτάκτως στη Γενεύη για να συζητήσει πιθανές θεραπείες για τον ιό, τα σενάρια για τα αίτια της ξαφνικής εξάπλωσής του φουντώνουν. Ενα εξ αυτών θέλει τον ιό να προέρχεται σε αυτήν τη φάση από την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών το 2012 στη Βραζιλία, με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Δάγκειου πυρετού.
Ο τύπος κουνουπιών Aedes aegypti είχε μεταλλαχθεί από επιστήμονες Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο, έτσι ώστε να φέρει και τον ιό του Δάγκειου πυρετού και τον ιό του Ζίκα. Σκοπός τους ήταν να αφήσουν ελεύθερα στον γενικό πληθυσμό της Βραζιλίας μόνο τα αρσενικά κουνούπια, τα οποία θα ζευγάρωναν με τα θηλυκά κουνούπια που ήταν φορείς του ιού και ζούσαν ήδη ελεύθερα. Οι απόγονοι που θα προέρχονταν από το ζευγάρωμα όμως θα πέθαιναν πριν προλάβουν να ζευγαρώσουν, εξαιτίας της γονιδιακής μετάλλαξης που έφεραν.
Aνησυχίες
Την εποχή της σύλληψης αυτού του σχεδίου πολλοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του και είχαν ζητήσει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ώστε να μελετηθούν πιθανές συνέπειες. Σύμφωνα με κάποιους, οι φόβοι τους αυτοί επιβεβαιώθηκαν, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η σημερινή επιδημία να οφείλεται σε κάποια αστοχία ή παράλειψη εκείνου του σχεδίου.
Ο ιός Ζίκα ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’50, ωστόσο η πρόσφατη επιδημία κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας ήδη γενετικές ανωμαλίες και μια σειρά προβλημάτων υγείας σε μωρά και κατοίκους της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά θεραπεία και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παρασκευή ενός εμβολίου θα απαιτήσει περισσότερο από έναν χρόνο, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να τη βλέπουν πιθανή σε εννέα μήνες το λιγότερο.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ