Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο πριν από την ψήφιση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – λαιμητόμος! Ενταση και συμπλοκές κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης
Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο πριν από την ψήφιση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – λαιμητόμος! Ενταση και συμπλοκές κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης
Την ώρα που μέσα στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, περίπου 10.000 πολίτες έδιναν βροντερό «παρών» έξω από το Κοινοβούλιο, με την οργή εναντίον της κυβέρνησης να ξεχειλίζει. Μάλιστα, δεν έλειψαν και τα επεισόδια από τους «γνωστούς αγνώστους», που επιχείρησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση.
Η ένταση στη μεγάλη απογευματινή συγκέντρωση των συνδικάτων ξεκίνησε από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Α’, όταν κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν επί της λεωφόρου Αμαλίας. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη έκαναν χρήση χημικών, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές.
Νωρίτερα, είχε επικρατήσει μικροένταση για άγνωστους λόγους και μια ομάδα νεαρών προπηλάκισε τον αγροτοσυνδικαλιστή από τη Λάρισα Χρήστο Σιδερόπουλο και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που κάλυπταν τα γεγονότα.
Συνθήματα
Στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των επιστημονικών φορέων συμμετείχαν γιατροί, δικηγόροι, αγρότες, δικαστικοί επιμελητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, που κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας συνθήματα για την Αργεντινή και τα… ελικόπτερα. Στους δρόμους για το Ασφαλιστικό βγήκαν χθες και οι δημοσιογράφοι, που ξεκίνησαν από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και κατευθύνθηκαν στη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο το οποίο καταργεί το αγγελιόσημο και βάζει «ταφόπλακα» στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επεισόδια έγιναν λίγο πριν από τις 21.00 και έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν σε πορεία αριστερών κομμάτων, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από την Καμάρα και κατέληξε στο ΥΜΑΘ, εξαπέλυσαν επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Εγνατία Οδό. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης έγινε αποπνικτική.
Μεγάλα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Τρίπολη και σε άλλες περιοχές, ενώ το ΠΑΜΕ, κατά τη γνωστή διασπαστική τακτική του, διοργάνωσε ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες.
Κατάληψη ενστόλων παρουσία ΜΑΤ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ασφαλιστικού, έκαναν το μεσημέρι του Σαββάτου μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), τα οποία ανάρτησαν πανό και παρέμειναν για μερικά λεπτά στο κτίριο της Κουμουνδούρου και στη συνέχεια έξω από αυτό. Οπως εξήγησαν, με τις νέες διατάξεις, αν κάποιος ένστολος χάσει τη ζωή του πριν από τα 52 έτη του, η χήρα του δεν θα δικαιούται σύνταξη.
Ακολούθησε «πόλεμος» δηλώσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια που παραπέμπει σε άλλες εποχές» και την ΠΟΑΣΥ να απαντά πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζητούμε συνάντηση με ένα πολιτικό κόμμα, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης του συνόλου των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας».
Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείς προχώρησαν και χθες σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή. Ομως βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έσπευσαν να σχηματίσουν κλοιό γύρω από τους διαμαρτυρόμενους πυροσβέστες, αστυνομικούς και λιμενικούς.
Απειλούν με διαγραφή και τον Τσίπρα!
Με πειθαρχικές κυρώσεις προειδοποίησαν τους εκπροσώπους-μέλη τους στο Κοινοβούλιο το ΤΕΕ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), η ΕΣΗΕΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης και άλλοι επαγγελματικοί σύλλογοι, που απειλούν να διαγράψουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς και τους βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν το Ασφαλιστικό!
«Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του, και με όλα τα μέσα που διαθέτει, τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται. Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τον κώδικα δεοντολογίας των μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, χτυπώντας «καμπανάκι» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και για τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Χρήστο Σπίρτζη (πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ), Θεανώ Φωτίου και Γιάννη Μπαλάφα, και για 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τελεσίγραφο» προς τους βουλευτές-μέλη του (Χρήστος Σιμορέλης – ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν – ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) έστειλε και ο ΠΦΣ, που τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία», ενώ ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους (ανάμεσά τους οι Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Βαρεμένος, Αννέτα Καββαδία, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ) έστειλε και η ΕΣΗΕΑ, καλώντας τους να μη συναινέσουν στο «έγκλημα κατά της ενημέρωσης και του κλάδου». Με διαγραφές απειλούνται επίσης βουλευτές και υπουργοί που είναι μέλη ιατρικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Αγγελιόσημο: Τρεις μήνες παράταση πριν από την κατάργησή του!
Τρίμηνη παράταση, έως την 1η Αυγούστου 2016, έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την κατάργηση του αγγελιοσήμου, που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ειδικά του ΕΔΟΕΑΠ, που είναι το Ταμείο που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα. Εως τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα καταστεί εφικτό να είναι έτοιμος ο πόρος που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο, χωρίς να περιοριστούν όμως τα έσοδα που καταλήγουν στο Ταμείο και είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να είναι βιώσιμος και έτσι το Ταμείο θα αναγκαστεί να επεξεργαστεί άλλες λύσεις, που είναι ή η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου ή η απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε κάθε περίπτωση, το αγγελιόσημο αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά η οποία επιβάλλεται ως φόρος επί της διαφημιστικής δαπάνης και οφείλουν οι διαφημιζόμενοι να αποδίδουν στο Ταμείο των δημοσιογράφων. Ενδεχόμενη κατάργησή του χωρίς αντικατάσταση από κάποιον άλλον πόρο και η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζομένους στον Τύπο εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ραγδαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους, με συνακόλουθη αύξηση των απολύσεων προσωπικού. Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και η μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν άμεσα το ελληνικό κράτος με πρόσθετες δαπάνες, από τις οποίες έως σήμερα απαλλάσσεται.