Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Βαφτίσια και γάμοι στον νομό του «Survivοr»

Ένας ανοιχτός γάμος στον Βόλο και μία βάφτιση σε...

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το...

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

Καμάρωσε τον Προκόπη της στην καρδιά της Ηπείρου

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, η...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Ελαιόλαδο και πολλά οφέλη στον οργανισμό

Τι έδειξε το crash test στα δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων

Τι έδειξε το crash test στα δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων

Ακόμα μία έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι το ελαιόλαδο παραμένει το πλέον υγιεινό είδος λαδιού, ακόμα κι όταν τεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα, σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια, που παρουσιάζουν αυξημένη τοξικότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ερευνητές του De Montfort University στο Λέστερ της Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοαναλυτικής Χημείας και Χημικής Παθολογίας Martin Grootveld, εξέτασαν στο εργαστήριό τους δείγματα μαγειρεμένων υπολειμμάτων ελαιολάδου, ηλιελαίου, καλαμποκέλαιου, κραμβέλαιου, άλλων φυτικών ελαίων, βουτύρου και λαρδιού, και ανέλυσαν το περιεχόμενό τους. Η ομάδα διεξήγαγε επίσης ένα παράλληλο πείραμα, κατά το οποίο υπέβαλαν όλα αυτά τα είδη ελαίων σε θερμοκρασία βρασμού.

Τα αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με τον Grootveld, εντυπωσιακά. Το ηλιέλαιο, το οποίο θεωρούνταν πιο υγιεινή επιλογή, ήταν μακράν το χειρότερο, αφού ακόμα και το λαρδί αποδείχτηκε πιο υγιεινό από το ηλιέλαιο και τον κοντινό συγγενή του, το καλαμποκέλαιο. Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όταν τα περισσότερα είδη λαδιού, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, οξειδωθούν, παράγουν υψηλά επίπεδα αλδεϋδών, η κατανάλωση ή ακόμα και η εισπνοή μικρών ποσοτήτων των οποίων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2.

Πολυακόρεστα

«Διαπιστώσαμε ότι τα έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο, παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αλδεϋδών. Είναι καλά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε μαγείρεμα ή τηγάνισμα» εξήγησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.

Αντιθέτως, το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης παράγουν πολύ μικρότερες ποσότητες αλδεϋδών, όπως και το βούτυρο, καθώς τα συγκεκριμένα είδη είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι πολύ πιο σταθερά όταν θερμανθούν. «Είναι πολύ λιγότερο απειλητικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών συστατικών» πρόσθεσε.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι όμως η διαπίστωση ότι το τηγάνισμα σε ζωικά λίπη, όπως το λαρδί, είναι προτιμότερο από το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Λου», ο… Πάπας της μαφίας – Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου διεκδικεί επάξια ο πολυτάλαντος «Λου»,...

«Πινόκιο» από… κούνια – Nέα στοιχεία για την 24χρονη Ειρήνη

Εξελίξεις δρομολογούνται αυτήν την εβδομάδα στην αστυνομική και εισαγγελική...

Πού χάθηκε η Μαργαρίτα Ζορμπαλά

❱❱ Η γνωριμία με τον Θεοδωράκη και η πρόσκληση του...

Σάλος με τον σκηνοθέτη «Μπαλμπόα» που έστειλε στο νοσοκομείο 70χρονο

Πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό ηλικιωμένου έγινε την περασμένη Παρασκευή γνωστός...

Ανδρέας Κακαλέτρης: «Όχι» από την περιφέρεια Αττικής στην «ταξιαρχία των ευζώνων»

Η εικόνα του 24χρονου εύζωνα Γιώργου Τσιούλου, ο οποίος...