► Συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας με τη σύζυγό του Γεωργία για μίζα 1.600.778,18 ευρώ σε προμήθειες του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»
► Τι υπηρεσίες προσέφερε με απευθείας ανάθεση η Αλεξία Μπακογιάννη!
► Και σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα, αγροτεμάχια στο σφυρί με αδιαφανείς διαδικασίες
► Οι εκθέσεις-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Σώματος Επιθεωρητών
Τις δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας 3.130.850 γερμανικών μάρκων (1.600.778,18 ευρώ) που φέρεται ότι δόθηκε το 1998 από γερμανική εταιρία στον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη και τη σύζυγό του Γεωργία καταγράφει το 18σέλιδο κατηγορητήριο-φωτιά.
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ
Σύμφωνα με αυτό, σκάει η «φούσκα» του πρώην ισχυρού άνδρα του νοσοκομείου, που κατηγορείται ότι έλαβε «δώρο»-μαμούθ από τη γερμανική Hospitalia International για να της ανατεθεί η προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο! Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης περιγράφεται αναλυτικά η πορεία του χρήματος, που μέσω της… MIJAS LTD (ενδιάμεση εταιρία, της οποίας οικονομικός διαχειριστής φέρεται ότι είναι δικηγόρος) κατέληξε στην αγορά ακινήτων του Πολιτεία Business Center, όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.
Μισθώματα
Το ζευγάρι φέρεται ότι μόνο από τα μισθώματα των επίμαχων ακινήτων αποκόμισε για χρονικό διάστημα μιας δεκαπενταετίας 990.000 ευρώ (5.500 ευρώ μηνιαίως). Συνολικά, οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι χρησιμοποίησαν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και μία offshore.
«Η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτό το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων μάρκων που αποκόμισες με την ουσιαστική αποπεράτωση του κακουργήματος της απάτης και με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό, καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε ακίνητη περιουσία, την οποία εσύ και η σύζυγός σου Γ. Μαρτίνη τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή της, συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικό αδίκημα της απάτης, εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ» αναφέρει το κατηγορητήριο.
Η σύμβαση του 1998
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν», εκπροσωπούμενου από τον Ανδρέα Μαρτίνη, και της Hospitalia International, με τίμημα το οποίο -μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ- ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. (33.003.711 ευρώ).
Ο ανακριτής Διαφθοράς αναλύει με ακρίβεια τη διαδρομή της μίζας, συνδέοντάς τη με κρίσιμες ημερομηνίες για την προώθηση της επίμαχης σύμβασης. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως στη MIJAS LTD πιστώνεται η μίζα την ημέρα (30/10/1998) που γίνεται δεκτή από το Δ.Σ. του νοσοκομείου η ανάθεση της σύμβασης στην εταιρία! Κρίσιμη χρονιά είναι το 2001, όταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- έμβασμα 1.100.000 δολαρίων εισέρχεται σε λογαριασμό της Alpha Bank τον οποίο τηρεί η υπεράκτια εταιρία State Enterprises SA, το οποίο προέρχεται από λογαριασμό στην Credit Suisse Ελβετίας με δικαιούχους το ζεύγος.
Την επόμενη ημέρα το ποσό δραχμοποιήθηκε, ενώ τη μεθεπόμενη (9 Νοεμβρίου 2001) το «Ερρίκος Ντυνάν» μεταβίβασε στη State Enterprises τα επίμαχα ακίνητα του Πολιτεία Business Center, με τίμημα 277.400.000 δρχ. (814.086,57 ευρώ). Στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία και δύο θέσεις στάθμευσης αντί 10.000.000 δραχμών (29.347,02 ευρώ). Τα ακίνητα παρέμειναν στη State Enterprises έως τις 28 Δεκεμβρίου 2010, οπότε μεταβιβάστηκαν αντί 418.540,68 ευρώ στη Γεωργία Μαρτίνη. Την ίδια ημέρα η State Enteprises έπαυσε τις εργασίες της δηλώνοντας τη μεταβολή στην αρμόδια ΔΟΥ.
Το ζεύγος Μαρτίνη πέρασε χθες το κατώφλι του ανακριτή με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος (παραγράφηκε το αδίκημα της απάτης) και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή. Στις εξηγήσεις τους θα υποστηρίξουν ότι τα χρήματα που περιγράφονται ως μίζα αποτελούν ρευστοποίηση της περιουσίας της Γεωργίας Μαρτίνη και εστάλησαν από τον ξάδελφο και δικηγόρο της σε λογαριασμό της στην Ελβετία.
Η ναυαρχίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο πλειστηριασμός του 2014
Το «Ερρίκος Ντυνάν», η ναυαρχίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βγήκε σε πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2014 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και κατοχυρώθηκε στην εταιρία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. της Τράπεζας Πειραιώς, αντί 115.135.251 ευρώ.
Κατά πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το νοσοκομείο έχει ορθοποδήσει και στο πλαίσιο και της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να το μεταπωλήσει.
Η περιπέτεια του νοσηλευτικού ιδρύματος είχε αρχίσει χρόνια πριν τα χρέη του το 2014 ξεπεράσουν τα 300.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προκειμένου ο πρώην πρόεδρος Ανδρέας Μαρτίνης να κάνει δημόσιες σχέσεις, υπουργοί, βουλευτές (όλων των κομμάτων) και δημοσιογράφοι νοσηλεύονταν ακόμη και… δωρεάν. Το 2011 το νοσοκομείο είχε χρεοκοπήσει και ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο για την πώλησή του. Τον Σεπτέμβριο του 2013, επί υπουργίας Ανδρέας Λυκουρέντζου, το νοσοκομείο ήταν ένα βήμα πριν από το λουκέτο.