Εικόνες-σοκ από νοσοκομεία της Βενεζουέλας που θυμίζουν πόλεμο
Εικόνες-σοκ από νοσοκομεία της Βενεζουέλας που θυμίζουν πόλεμο
Νεογέννητα που πεθαίνουν, καθώς κάποια στιγμή γιατροί και νοσοκόμες δεν αντέχουν άλλο να τους διοχετεύουν οξυγόνο στους πνεύμονες «χειροκίνητα», επειδή έχει κοπεί το ρεύμα και δεν λειτουργούν οι αναπνευστήρες.
Ασθενείς που είναι παρατημένοι όπως όπως πάνω στο ίδιο τους το αίμα, αφού δεν υπάρχουν υλικά καθαρισμού. Επεμβάσεις χωρίς γάντια, μέσα σε χειρουργείο που έχει ακόμα το αίμα του προηγούμενου ασθενoύς.
Αυτές οι σκηνές, που θυμίζουν εμπόλεμη κατάσταση, εκτυλίσσονται σε μια χώρα που δεν έχει πόλεμο, έχει, αντιθέτως, τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, τη Βενεζουέλα. Μόνο που, λόγω της κρίσης της τιμής πετρελαίου, καταρρέει σε όλα τα επίπεδα. Την ανατριχιαστική εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της παρουσιάζει η εφημερίδα «The New York Times» μέσα από το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες της Μέρεντιθ Κόχατ.
Μόνο στη μαύρη αγορά
«Ο θάνατος ενός μωρού είναι η ρουτίνα μας» δηλώνει ο δρ Οσλεϊ ντι Καμέχο, χειρουργός σε νοσοκομείο του Καράκας, σχολιάζοντας τα θανατηφόρα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Γάντια και σαπούνι έχουν εξαφανιστεί από τα περισσότερα νοσοκομεία, ενώ τα αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να τα βρει κανείς μόνο στη μαύρη αγορά. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης Μέριδα δεν υπήρχε αρκετό νερό, λόγω των διακοπών ρεύματος, για να καθαριστεί το αίμα από το χειρουργικό τραπέζι, ενώ οι γιατροί που ετοιμάζονταν για χειρουργείο έπλεναν τα χέρια τους με ανθρακούχο νερό.
Η εφευρετικότητα είναι κάτι στο οποίο εξασκούνται συστηματικά οι γιατροί της Βενεζουέλας το τελευταίο διάστημα προκειμένου να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Για παράδειγμα, για να σηκώσουν ψηλά τα πόδια χειρουργημένων φτιάχνουν αντίβαρα με γεμάτα μπουκάλια.
Οσο για την ταχύτητα αντιμετώπισης των περιστατικών, ενδεικτικό είναι ότι ασθενής στον οποίο λείπει το μισό κρανίο εξαιτίας τραυματισμού που υπέστη στο κεφάλι πριν από ένα χρόνο δεν έχει υποβληθεί ακόμα στην προβλεπόμενη μετεγχειρητική θεραπεία.
Πέρα από τα περιστατικά, και οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί.
Ο ρυθμός θανάτου μεταξύ των νεογνών αυξήθηκε πάνω από 100 φορές στα δημόσια νοσοκομεία. Για την ακρίβεια, το 2015 είναι κάτι περισσότερο από 2%, ενώ το 2012 ήταν μόλις 0,02%. Επίσης η θνησιμότητα μεταξύ των λεχώνων πενταπλασιάστηκε την ίδια περίοδο. «Είναι εγκληματικό να βρισκόμαστε σε μια χώρα με τόσο πετρέλαιο και ο κόσμος να πεθαίνει από έλλειψη αντιβιοτικών» σχολιάζει η Ονέιντα Γκουέπε, βουλευτής και πρώην επικεφαλής συνδικαλιστικού οργάνου εργαζομένων στα νοσοκομεία.