Οι επιστήμονες μιλούν για τεράστιες ποσότητες των ευγενών μετάλλων στον γαλαξία Reticulum
Οι επιστήμονες μιλούν για τεράστιες ποσότητες των ευγενών μετάλλων στον γαλαξία Reticulum
Η εξήγηση για το πώς ο πλανήτης μας γεννά κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων μπορεί να βρίσκεται 98.000 έτη φωτός μακριά, σε έναν γαλαξία νάνο, του οποίου τα αστέρια έχουν στη σύστασή τους τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας και ασημιού. Το πλανητικό αυτό Ελντοράντο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει την απάντηση σε αυτό που οι ερευνητές ψάχνουν εδώ και 60 χρόνια στη Γη.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, δημιουργούνται μέσα από μια διαδικασία που απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. «Το να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται βαριά στοιχεία, όπως αυτά, είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της Πυρηνικής Φυσικής» παραδέχεται η Αννα Φρέμπελ του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, που ηγήθηκε της έρευνας.
«Η παραγωγή αυτών των πολύ βαριών στοιχείων απαιτεί τόσο μεγάλη ενέργεια που είναι σχεδόν αδύνατον να τα παρασκευάσει κανείς πειραματικά. Η διαδικασία που τα δημιουργεί απλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει στη Γη. Οπότε έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα αστέρια και τα άλλα ουράνια σώματα ως εργαστήριό μας» συμπλήρωσε.
Ιδανικό τέτοιο «εργαστήριο» αποδεικνύεται ο γειτονικός γαλαξίας νάνος που ονομάζεται Reticulum II, ο οποίος ανακαλύφθηκε την περασμένη χρονιά. Η Φρέμπελ και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι ο γαλαξίας περιείχε τεράστιες ποσότητες στοιχείων που προκύπτουν από τη λεγόμενη διαδικασία r (r process), η οποία πραγματοποιείται όταν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα νετρονίων, μελετώντας το φως που εξέπεμπαν πολλά από τα πιο φωτεινά αστέρια του γαλαξία.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση έγινε με τη χρήση των τηλεσκοπίων Magellan στο αστεροσκοπείο Λας Καμπάνα της Χιλής και οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αστέρια δεν θα μπορούσαν να έχουν παραγάγει μόνα τους αυτά τα στοιχεία.
Βάσει προηγούμενων ερευνών, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία της διαδικασίας r -βλέπε χρυσός, πλατίνα, ασήμι- δημιουργήθηκαν από εκρήξεις αστεριών σε γαλαξίες νάνους, μεταφέρθηκαν στον πλανήτη μας καθώς προσκολλήθηκαν σε αστέρια και αστεροειδείς, και βυθίστηκαν στο υπέδαφος της Γης, επειδή έφτασαν σε αυτήν όταν βρισκόταν στην τετηγμένη μορφή της, δεν είχε δηλαδή στερεοποιηθεί ακόμα ο φλοιός της. Αυτό που κατέγραψαν στο Reticulum II, όπως σχολιάζουν, θα τους διαφωτίσει περισσότερο για τη γένεση των πολύτιμων μετάλλων.