Μέθοδος με υδρογέλη από χοίρους αποκαθιστά τη λειτουργία της καρδιάς.
Με ένα βιομηχανικό παράγωγο σχεδιάζουν οι επιστήμονες να «μπαλώνουν» τις ραγισμένες καρδιές. Ο λόγος για μια εξελιγμένη υδρογέλη, η οποία επιτρέπει την αντικατάσταση των νεκρωμένων κυττάρων και συμβάλλει στον σχηματισμό νέων ιστών και αιμοφόρων αγγείων.
Το νέο επίτευγμα φέρει την υπογραφή των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι δημιούργησαν μια υδρογέλη που βοηθάει την καρδιά να αποκαταστήσει την πλήρη λειτουργία της ύστερα από ένα έμφραγμα. Για τη δημιουργία της υδρογέλης οι ερευνητές ακολούθησαν μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Χρησιμοποίησαν καρδιακό ιστό από χοίρο, αφαίρεσαν τα κύτταρα για να αποφύγουν προβλήματα απόρριψης από τον λήπτη και επεξεργάστηκαν το προϊόν με ειδικές καθαριστικές ουσίες. Στη συνέχεια τον ψύχραναν, τον αποξήραναν και τον κονιορτοποίησαν για να κρατήσουν τη σκόνη του. «Ουσιαστικά παίρνουμε την καρδιά του γουρουνιού και κρατάμε μονάχα τον φυσικό σκελετό, το τμήμα δηλαδή που υποστηρίζει τα κύτταρα» εξήγησε η Κάρεν Κρίστμαν από το Τμήμα Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τονίζοντας ότι η μετέπειτα μετατροπή της σκόνης σε γέλη αποτελεί επίσης μια πολύπλοκη διαδικασία.
Οταν πια η υδρογέλη είναι έτοιμη προς χρήση, εγχέεται στην καρδιά του ασθενούς με μια μικροεπεμβατική μέθοδο που δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Συγκεκριμένα, απελευθερώνεται μέσω ενός καθετήρα που εισάγεται στη μηριαία περιοχή. Ο καθετήρας έχει στην άκρη του μια βελόνα, η οποία επιτρέπει την έγχυση του υλικού στο καταστραμμένο σημείο της καρδιάς. Πώς καταφέρνει όμως ένα ρευστό υλικό να μείνει σταθερό στο σημείο της βλάβης; Με τη θερμοκρασία του σώματος το υγρό παίρνει νέα τρισδιάστατη υποστηρικτική δομή και μετατρέπεται σε ένα ημιστέρεο και πορώδες υλικό που ενθαρρύνει τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. Με αυτόν τον τρόπο μένει στην περιοχή της βλάβης μέχρι να αφομοιωθεί από τα νέα κύτταρα, ιστούς και αιμοφόρα αγγεία που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.
Από τις μέχρι τώρα δοκιμές η ενέσιμη υδρογέλη έχει φανεί ικανή να κάνει την καρδιά να λειτουργήσει και πάλι σαν καινούργια. «Παρατηρήσαμε περισσότερο καρδιακό μυ και λιγότερο επουλωτικό ιστό στα πειράματά μας, που σημαίνει βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία και ικανότητα σύσπασης» δήλωσε η Κρίστμαν.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ