Είδος που ζει στον Ειρηνικό παράγει την υπερτροφή του μέλλοντος, σύμφωνα με ερευνητές από την Ινδία
Είδος που ζει στον Ειρηνικό παράγει την υπερτροφή του μέλλοντος, σύμφωνα με ερευνητές από την Ινδία
Ποιο αβοκάντο, ποια κινόα, ποιο κακάο και ποια μούρα… Το νέο superfood είναι το γάλα. Προτού ωστόσο βιαστείτε να τρέξετε στο ψυγείο, πρέπει να μάθετε πως δεν μιλάμε για οποιοδήποτε γάλα.
Δεν είναι οι αγελάδες, οι κατσίκες ή οι γαϊδούρες τα ζώα που προσφέρουν το σούπερ γάλα. Είναι οι κατσαρίδες. Οχι όμως οποιεσδήποτε.
Τα νέα για την καινούργια σούπερ τροφή μάς έρχονται από την Ινδία, όπου ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα από ένα είδος κατσαρίδας που ζει στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι τέσσερις φορές πιο θρεπτικό από εκείνο της αγελάδας και η μοναδική σύνθεση πρωτεϊνών του το κατατάσσει στα superfoods. Φυσικά, κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως οι κατσαρίδες δεν γεννούν μικρά, αλλά κάτι σαν αβγά, και θα έχει δίκιο. Υπάρχει όμως το είδος που ζει στον Ειρηνικό, το οποίο γεννά κατευθείαν μικρά. Κάπως λοιπόν πρέπει να τα θρέψει, οπότε παράγει γάλα, προτού ακόμα τα φέρει στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους Ινδούς ειδικούς, η κατσαρίδα παράγει ένα είδος γάλακτος που περιέχει κρυστάλλους πρωτεϊνών, προκειμένου να ταΐζει τα έμβρυα. «Οι κρύσταλλοι είναι πλήρης τροφή, περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα, δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα» δηλώνει χαρακτηριστικά στους «Times» της Ινδίας ο συγγραφέας της σχετικής μελέτης Σανχάρι Μπανερτζί. Οι εν λόγω πρωτεΐνες έχουν μάλιστα την ιδιότητα να απελευθερώνουν ενέργεια σταδιακά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κρύσταλλοι πρωτεϊνών
Οι ερευνητές του Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, που έκαναν την ανακάλυψη, πιστεύουν πως το γάλα κατσαρίδας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέρα ως πρωτεϊνούχο συμπλήρωμα διατροφής. Και επειδή αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να αρμέγει κανείς κατσαρίδες, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εργαστηριακά τους κρυστάλλους πρωτεϊνών. Να σημειωθεί εδώ ότι παλαιότερες έρευνες υποστηρίζουν πως τα έντομα μπορεί να είναι τόσο θρεπτικά -από πρωτεϊνική άποψη- όσο το κόκκινο κρέας.