Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025

Καταλληλότεροι για γάμο όσοι αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους σαν τα πουκάμισα

Τελικά, οι άνδρες και οι γυναίκες που αλλάζουν τις/τους...

«The 2Night Show»: Καλεσμένοι του Γρηγόρη Αρναούτογλου η Φωτεινή Παπαθεοδώρου, η Έλβη...

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχεται στο «The 2Night Show» τη...

Ποιους τσάκωσε ο φακός στην πρεμιέρα του «KNOK» στο Θέατρο Τέχνης

Επίσημη πρεμιέρα για το «KNOK» στο Θέατρο Τέχνης της...

«Ο Τιμωρός»: Μία αλήθεια συγκλονίζει την Έλλη

Όσα θα δούμε απόψε στο επεισόδιο της σειράς «Ο Τιμωρός».Ο Μάρκος ζητά από τη Μυρτώ...

Παράθυρο στον Πανάγιο Τάφο!

Οι Ελληνες επιστήμονες έκαναν τη διάνοιξη, ώστε ο βράχος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού να είναι πάντα ορατός

Οι Ελληνες επιστήμονες έκαναν τη διάνοιξη, ώστε ο βράχος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού να είναι πάντα ορατός

Ανεπανάληπτες στιγμές έζησαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι Ελληνες επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που «τρέχουν» τις εργασίες αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα και αποκάλυψαν, ύστερα από τουλάχιστον δύο αιώνες, το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού Χριστού!

Για πρώτη φορά τα τελευταία 200 χρόνια -το 1810 είχαν γίνει εργασίες αποκατάστασης, λόγω πυρκαγιάς- οι ερευνητές μετακίνησαν τη μαρμάρινη πλάκα του Πανάγιου Τάφου και αντίκρισαν τη λαξευμένη επιφάνεια από ασβεστόλιθο πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού, μετά τη σταύρωση και την αποκαθήλωση!

«Το μήνυμα της ελπίδας»

«Στις 26 Οκτωβρίου μετακινήσαμε την πλάκα του Πανάγιου Τάφου και βρήκαμε από κάτω την κλίνη του βράχου όπου θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ζωντανός! Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας, ένα μήνυμα που μας επηρέασε και μας έδωσε τη δύναμη να δουλέψουμε» λέει η επικεφαλής των εργασιών, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου. Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα, η οποία έχει αναλάβει την αναστήλωση και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, προχώρησε στη διάνοιξη ενός παραθύρου, ώστε ο ιερός βράχος πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού να είναι πάντα ορατός στους προσκυνητές!

«Είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη ζωή βλέπουν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού Χριστού. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν φωτογραφίες, ούτε σχέδια» επισήμανε το National Geographic, σε εκτενές αφιέρωμά του για τη συγκλονιστική στιγμή που έζησαν οι Ελληνες του ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο.

Μετακινώντας τη μαρμάρινη πλάκα που σκέπαζε τον Τάφο του Ιησού, η ερευνητική ομάδα εντόπισε και άλλη μία, πιθανότατα σταυροφοριακή, πλάκα και μια στρώση από σκόνη, πετρώματα και άλλα υλικά, τα οποία θα μελετηθούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Από την ανάλυση των υλικών εκτιμάται ότι οι επιστήμονες θα κατανοήσουν καλύτερα τόσο την αρχική μορφή του νεκρικού θαλάμου όσο και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκε από την αγία Ελένη.
Την ώρα που οι Ελληνες επιστήμονες έφερναν στο φως το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού, πλήθος ιερέων και συντηρητών είχε συγκεντρωθεί γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο, βιώνοντας με έκδηλη συγκίνηση αυτή την εμπειρία.

Στην τελική ευθεία

«Εχουμε εδώ Φραγκισκανούς, Αρμένιους, Ελληνες, μουσουλμάνους, Εβραίους. Χαίρομαι που το κλίμα είναι τόσο ξεχωριστό. Χρειαζόμαστε ειρήνη και αλληλοσεβασμό» είπε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Οι εργασίες μπαίνουν τώρα στην τελική ευθεία, με την επανασύνδεση των μαρμάρινων και λίθινων φατνωμάτων που είχαν απομακρυνθεί προσωρινά, ώστε να διασφαλιστούν η στατικότητα και η ακεραιότητα του μνημείου.

«Η εμπειρία που βιώνουμε είναι συγκλονιστική»

Οπως εξηγεί η επικεφαλής των εργασιών, καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, οι εργασίες βρίσκονται πλέον στην πιο κρίσιμη φάση τους, ενώ οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τεχνικές που θα αναδείξουν κάθε εύρημα, καθιστώντας το προσβάσιμο στον απλό κόσμο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Το έργο βρίσκεται στην καρδιά της εξέλιξής του. Η εμπειρία που βιώνουμε είναι συγκλονιστική και ταυτόχρονα φέρουμε μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο.
Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Θέλουμε κάθε άνθρωπος να μπορεί να μελετήσει τα ευρήματα, σαν να βρίσκεται ο ίδιος μέσα στον Τάφο του Χριστού» τόνισε. Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Υπενθυμίζεται ότι στον Πανάγιο Τάφο είχαν εντοπιστεί παραμορφώσεις και αλλοιώσεις που οφείλονταν αρχικά στα όμβρια ύδατα που έπεφταν για πολλά χρόνια από τον τρούλο του Ναού της Αναστάσεως και, στη συνέχεια, από τα νερά που ανεβαίνουν από υπόγεια κανάλια. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017.


{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Happy end» στο… θρίλερ με «Το σόι σου»

Φαμίλια ενωμένη, ποτέ νικημένη. Οι οικογενειακές ιστορίες λείπουν από...

Αρπακτικά του σεξ γύρω από την κόρη της Καίτης Χωματά

Η Ιουλία Μαυρομάτη, κόρη της σπουδαίας ερμηνεύτριας του Νέου...

Με ρόλο στους «Weekenders» η σύζυγος του Βαρθακούρη

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανανεωμένη Αντελίνα...

Δημόσια καυτά φιλιά για τον «ξεχασμένο» Κασσελάκη και τον Τάιλέρ του

Στην «ασταμάτητη αγάπη του», στον έρωτα της ζωής του,...

Αθηνά Ωνάση: Αποστεωμένη και γερασμένη η «χρυσή» κληρονόμος σε γκαλά στην πόλη του φωτός

Μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, που αδιαμφισβήτητα τράβηξε την προσοχή...

Ευαγγελία Δομάζου: Όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των «Ελλήνων Μπέκαμ των 60s»

Εχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο «στρατηγός»...

Κρυφός λεσβιακός έρωτας στη showbiz

Μπορεί τα μάτια της κοινής γνώμης και της εγχώριας...