Ενα αναπάντεχο λαβ στόρι σε ζωολογικό κήπο της Βόρειας Αμερικής.
Ενα αναπάντεχο λαβ στόρι εξελίσσεται σε ζωολογικό κήπο της Βόρειας Αμερικής. Οι σκύλοι κάνουν παρέα με τις τσίτες, έναν από τους άσπονδους εχθρούς τους, αν σκεφτεί κανείς ότι ανήκουν στην κατηγορία των αιλουροειδών. Κι όμως, τα δύο είδη συντροφεύουν αρμονικά σε τέτοιο βαθμό που τους ανοίγει η όρεξη ακόμα και για αναπαραγωγή!
Αν και κανείς δεν θα περίμενε ότι αυτό το εγχείρημα θα ήταν επιτυχημένο, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου του Σαν Ντιέγκο απέδειξαν ότι… τα αντίθετα τελικά έλκονται. Οπως εξήγησαν, οι τσίτες μπορεί να είναι το πιο γρήγορο θηλαστικό στον κόσμο, όμως όταν πρόκειται να αναπαραχθούν, κάθε άλλο παρά γρήγορες είναι. Κυριεύονται από άγχος σε τέτοιο βαθμό που πλέον το είδος τους έχει φτάσει να απειλείται με εξαφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν αιώνα υπήρχαν 100.000 τσίτες στην άγρια φύση, ενώ σήμερα είναι λιγότερες από 12.000, ενώ το είδος έχει ήδη εκλείψει σε τουλάχιστον δεκατρείς χώρες.
Κάπως έτσι λοιπόν, οι ειδικοί σκέφτηκαν να βάλουν δίπλα τους μια γλυκιά συντροφιά που θα τους ενέπνεε ηρεμία, κοινωνικότητα και διάθεση για ερωτική συνεύρεση. Οι σκύλοι συντροφιάς αποδείχτηκαν ιδανική παρέα. «Πρόκειται για ένα αληθινό λαβ στόρι, καθώς ένα είδος ζώου βοηθάει ένα άλλο να επιβιώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζακ Γκρίσχαμ, συντονιστής του προγράμματος που έχει στόχο να επιβιώσουν οι τσίτες στη Βόρεια Αμερική. Αυτή η αναπάντεχη φιλία ξεκινάει όταν και τα δύο είδη είναι μόλις λίγων μηνών. «Οι σκύλοι είναι πάντα τα αφεντικά σε αυτές τις σχέσεις. Αν έτρωγαν μαζί, τότε θα είχαμε έναν υπέρβαρο σκύλο και μία κοκαλιάρα τσίτα!» εξήγησε ο Γκρίσχαμ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο σκύλος δρα πάντα προστατευτικά προς την τσίτα, ενώ το αντίθετο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ.
«Οι τσίτες που ζουν στους ζωολογικούς κήπους ή στα πάρκα άγριων ζώων δεν θεωρούνται καλοί υποψήφιοι για αναπαραγωγή, γιατί δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν σωστά με τις άλλες τσίτες επειδή έχουν εγκαταλειφθεί από νωρίς από τις μητέρες τους. Παρ’ όλα αυτά, δείχνουν να τα πηγαίνουν αμέσως πολύ καλά με τους σκύλους συντροφιάς, από τους οποίους μαθαίνουν πώς να παίζουν και να συμπεριφέρονται κοινωνικά» δήλωσε από τη μεριά της η Τζάνετ Ρόουζ-Χινοστρόζα, υπεύθυνη για την εκπαίδευση των ζώων στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, όπου τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν καλωσορίσει στον κόσμο πάνω από εκατόν τριάντα πέντε τσίτες!
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ