Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Στίβεν Γαβριελάτος: Ο Έλληνας «γητευτής των αρωμάτων»

«Με το άρωμα μπορούμε να πούμε τόσα πολλά χωρίς...

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την πιο μαγική γιορτή της χρονιάς στο...

Η ώρα έφτασε! Η μαγεία των Χριστουγέννων στο City...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Πόλεμος για το ανάκτορο της Φρειδερίκης

Γιατί πάγωσαν οι εργασίες ανακαίνισης στο πατρικό του τέως και το γαλαζοαίματο παρελθόν.

Στο μέσο μιας εν εξελίξει δικαστικής διαμάχης βρίσκεται το ανάκτορο της Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό, που εδώ και κάποια χρόνια έχει περάσει στα χέρια του γνωστού επιχειρηματία Πόλυ Χατζηιωάννου, αλλά και της συζύγου του Ρόζμαρι. Ο γνωστός εφοπλιστής διέκοψε τις εργασίες που εκτελούνται στη βίλα, στην οδό Διαμαντίδου 14, καθώς έχει βγει προσωρινή διαταγή που τις «παγώνει. Αιτία η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας που κατέθεσε ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού.

Το πρώην βασιλικό ανάκτορο του Ψυχικού θεωρείται ένα από τα στολίδια της περιοχής. Το επιβλητικό οίκημα είχε παραχωρηθεί προς χρήση στο βασιλικό ζεύγος, στον Παύλο και τη Φρειδερίκη. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αποφάσισε την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Κάπου εδώ η υπόθεση αρχίζει να περιπλέκεται.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά τη σύνταξη της προκήρυξης και των όρων του διαγωνισμού, είχε προβλεφθεί πριμοδότηση 30% υπέρ του συμμετέχοντος που θα δήλωνε ότι θα σεβόταν την υπάρχουσα μορφή του ανακτόρου. Ο υποψήφιος δηλαδή που θα εξασφάλιζε ότι η ανακαίνιση θα γινόταν χωρίς μεταβολές και προσθήκες θα είχε αυτό το προνόμιο έναντι άλλων υποψήφιων αγοραστών που θα είχαν πρόθεση να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του οικοπέδου χτίζοντας και νέα κτίρια.

Πλειοδοσία

Οπως τόνισαν στην «Εspresso» οι υπεύθυνοι του συλλόγου, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με τη συμμετοχή και του Ισπανικού Δημοσίου, αφού ήταν επιθυμία της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας, να αποκτήσει το κτίριο (με το οποίο τη συνέδεαν αναμνήσεις). Συμμετοχή δήλωσε και η υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Χατζηιωάννου (EasyJet). Και οι δύο συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν το οίκημα ως έχει, προβαίνοντας μόνο στις αναγκαίες επισκευές και αποδεχόμενοι τον όρο της μη χρήσεως της περίσσειας του συντελεστή δόμησης, δηλαδή αποκλείοντας μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές. Τελικά, η «πλάστιγγα» έγειρε με μικρή διαφορά προς την οικογένεια Χατζηιωάννου και το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε αυτή έναντι 316.000.000 δραχμών. Στη συνέχεια το οίκημα πέρασε σε άλλη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, χωρίς όμως να γίνεται πουθενά μνεία του όρου που επέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη μεταβίβαση.   

Το κτίριο παρέμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Τα σχέδια της οικογένειας για την αναπαλαίωσή του ήταν φιλόδοξα, φαίνεται όμως πως «πάγωσαν» το 2010, όταν η μητέρα του Πόλυ Χατζηιωάννου, Νέβυ Χατζηιωάννου δήλωνε πως «δεν είναι η κατάλληλη εποχή για αναπαλαιώσεις ανακτόρων».

Παράβαση

Σύμφωνα με τον σύλλογο, ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε άδεια οικοδομής «για την προσθήκη πολλών εκατοντάδων τ.μ. στο ακίνητο, κατά παράβαση της ρητής υποχρέωσης που είχε αναληφθεί από τους αγοραστές του». Σε σχετική ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά: «Εάν είχαν δηλωθεί από την αρχή οι πραγματικές προθέσεις των σημερινών ιδιοκτητών, πλειοδότης θα είχε αναδειχθεί το ισπανικό Δημόσιο. Διαφορετικά, αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες επιθυμούσαν να τους κατακυρωθεί το ακίνητο, θα έπρεπε να είχαν καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο τίμημα κατά 30% μεγαλύτερο».

Υποστηρίζοντας ότι η προσθήκη πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων θα «αφανίσει» το διατηρητέο, ο Κώστας Βεζυργιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού, επισημαίνει μιλώντας στην «Espressο»: «Ο σύλλογος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και πέτυχε να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της άδειας οικοδομής, δυνάμει της οποίας είχαν αρχίσει οικοδομικές εργασίες στο ανάκτορο. Η οριστική απόφαση αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες μέρες». Σε παλαιότερη ανάρτηση στο Facebook, μάλιστα, τα μέλη του συλλόγου έκαναν λόγο για χώρους στάθμευσης, πισίνα και πέργκολες που σκοπεύει να εγκαταστήσει η επιχειρηματική οικογένεια στον περιβάλλοντα χώρο».

Αδεια οικοδομής

Η «Espresso» επικοινώνησε με τον εφοπλιστή, ο οποίος μέσω των συνεργατών του έκανε μία λιτή δήλωση. Σε αυτήν ανέφερε ότι η προσφυγή έγινε σε βάρος της Πολεοδομίας και όχι της εταιρείας του, ενώ τόνισε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Σε επικοινωνία που είχαμε επίσης με άτομο από το στενό περιβάλλον του κ. Χατζηιωάννου, λάβαμε την απάντηση ότι η άδεια οικοδομής βγήκε με ΦΕΚ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πέρασε και από επιτροπή δεκαπέντε ατόμων που την ενέκρινε. Το ίδιο πρόσωπο επανέλαβε ότι η αγωγή έχει κατατεθεί κατά της Πολεοδομίας και αρνήθηκε ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να απαγορεύει την προσθήκη κτισμάτων στον χώρο.

«Εχουμε προσκομίσει όλα τα έγγραφα και το δικαστήριο θα αποφανθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Υπάρχει όρος συμβολαίου κατά τη μεταβίβαση σύμφωνα με τον οποίο αποκλείονται μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές», ήταν η απάντηση του κ. Βεζυργιάννη. Αναμένουμε να δούμε τι λύση θα δώσει η Δικαιοσύνη σε αυτή τη δικαστική διαμάχη.

Προίκα στους γαλαζοαίματους μελλόνυμφους

Το επιβλητικό οίκημα της οδού Διαμαντίδου, στο Παλαιό Ψυχικό, αποτελούσε προσωπική κατοικία του Παύλου και της Φρειδερίκης. Αγοράστηκε το 1937 από τον Γεώργιο Β’ για να στεγάσει τους γαλαζοαίματους μελλόνυμφους, οι οποίοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν και αφού έγιναν βασιλείς. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στις 21 Απριλίου η πριγκίπισσα Ειρήνη και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ξύπνησαν εκεί τη νύχτα από τον ήχο των τανκς που είχαν περικυκλώσει το κτίριο νομίζοντας ότι ήταν για την προστασία τους. Το πρωί διαπίστωσαν πως τα τανκς είχαν στρέψει τις κάννες τους προς το σπίτι.

Για πολλά χρόνια το θερινό ανάκτορο του Παλαιού Ψυχικού έστεκε ερειπωμένο, προσφέροντας «άσυλο» σε τοξικομανείς και βανδάλους. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που είχε παραδοθεί στο έλεος του Θεού, το επιχειρηματικό ζεύγος Πόλυ και Ρόζμαρι Χατζηιωάννου αποφάσισε να το αναπαλαιώσει. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ο εφοπλιστής σκόπευε να εγκαταστήσει εκεί όπου ήταν τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού μερικά από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ναυτιλιακής υποστήριξης, για να παρακολουθεί τα πλοία του σε όλο τον κόσμο και παράλληλα θα έδινε «αέρα» ανανέωσης στο οίκημα, που ρήμαζε και δεν θύμιζε σε τίποτα τις στιγμές πολυτέλειας που είχε ζήσει η πρώην βασιλική οικογένεια.

Τα χρυσά deals, o στόλος, οι τράπεζες και το real estate

Πρώτο παιδί του Λουκά και της Νέδης Χατζηιωάννου, ο Πόλυς γεννήθηκε το 1959 στο Λονδίνο και σπούδασε -βεβαίως- οικονομικές επιστήμες, ξεκινώντας αρχικά την καριέρα του στα ναυτιλιακά στις επιχειρήσεις του πατέρα του.

Μετά το 2005 ακολουθεί αυτόνομη επιχειρηματική πορεία, όταν πούλησε τις μετοχές που κατείχε στη Stelmar Shipping και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο στον όμιλο Overseas Shipholdings (OSG). Τιμονιέρης σήμερα της δικής του ναυτιλιακής, της Polyar Shipping co (με γραφεία στη Λεμεσό, στον Πειραιά, στο Μονακό, στο Λονδίνο, στο Οσλο, στη Σιγκαπούρη, στη Μανίλα και στη Βομβάη) επενδύει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, καθώς και σε τραπεζικά ιδρύματα. Οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται, εκτός της ναυτιλίας, και στα ακίνητα (από τη Βομβάη μέχρι το Οσλο και από τη Σιγκαπούρη ώς το Μονακό).

Παρά τα οικονομικά μεγέθη της περιουσίας του, ο Πόλυς Χατζηιωάννου μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι μόνες φορές που το όνομά του ήρθε επίμονα στο φως της δημοσιότητας ήταν για την πιθανή εμπλοκή του με την ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΚ και για την κόντρα του με τον εφοπλιστή Γιάννη Φράγκο, πρώην σύζυγο της αδελφής του Κλέλιας. Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε μετά το διαζύγιο ανάμεσα στις δύο εφοπλιστικές οικογένειες κράτησε δεκαεφτά χρόνια, με εκατέρωθεν αγωγές και μηνύσεις, ώσπου το 2011 τα δύο μέρη ήρθαν σε συμβιβασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διακρίνεται για τη φιλανθρωπία του, την οποία εκδηλώνει με δωρεές και χορηγίες σε ιδρύματα και οργανισμούς, αλλά και μέσω του Ιδρύματος «Λουκά Χατζηιωάννου».

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ – ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

Τέσσερις Έλληνες επιστήμονες βρήκαν super φάρμακο

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα Ελλήνων καθηγητών, αποδεικνύοντας πως...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...