Μωρά με DNA από δύο μητέρες μπορεί να έρθουν στον κόσμο μέσα στο 2017 στη Βρετανία
Μωρά με DNA από δύο μητέρες μπορεί να έρθουν στον κόσμο μέσα στο 2017 στη Βρετανία. Η επιτροπή που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά αποφάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης να γεννηθούν μωρά από τρεις γονείς.
Η συγκεκριμένη τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης, που αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, επιτρέπει στους γιατρούς να αντικαθιστούν το προβληματικό μιτοχονδριακό DNA ενός ωαρίου με υγιές DNA από μια δότρια προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση στο παιδί ασθενειών όπως η μυϊκή δυστροφία. Πρόκειται για μία μάλλον αμφιλεγόμενη διαδικασία, επειδή οδηγεί σε παιδιά που φέρουν το DNA τριών ανθρώπων και έχουν στην πράξη δύο μητέρες.
Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες έδειξε ότι περίπου στη μία στις οκτώ περιπτώσεις κάποιο από το προβληματικό DNA τελικά μένει στο έμβρυο, με αποτέλεσμα το παιδί που γεννιέται να μην είναι θωρακισμένο τελικά από τη νόσο και να έχει και τρεις γονείς. Παρ’ όλα αυτά, η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών που συγκλήθηκε από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HEFA) στη Βρετανία πρότεινε την έγκριση της μεθόδου για «προσεκτική» εφαρμογή σε «συγκεκριμένες συνθήκες».
Μελέτη
«Πρόκειται ίσως για την πιο ενδελεχή μελέτη της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη μιτοχονδριακή δωρεά που έχει γίνει από οποιονδήποτε έως σήμερα» δήλωσε ο καθηγητής Αντριου Γκρίνφιλντ, μέλος της HEFA και πρόεδρος της επιτροπής. Η HEFA πρόκειται να συνεδριάσει στις 15 Δεκεμβρίου για να αποφανθεί, ωστόσο αναμένεται ότι θα στηρίξει την απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι προϊόν πενταετούς διαβούλευσης. Σε νομικό επίπεδο, η μέθοδος επιτρέπεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού το βρετανικό Κοινοβούλιο άλλαξε τότε τη σχετική νομοθεσία.