Η μακάβρια λίστα με τα σοκαριστικά στοιχεία που κατέθεσαν στη Βουλή οι Δημαράς και Αβραμίδης και οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου 3.984.
Συνθήκες που επικρατούν σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου η ανθρώπινη ζωή κοστολογείται και ένα νέο… χέρι στο παράνομο παζάρι των οργάνων γίνεται να αποκτηθεί με μόλις 385 δολάρια, περιγράφει ο φρικιαστικός τιμοκατάλογος που κατέθεσαν στη Βουλή ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης.
Στην ερώτησή τους, την οποία απευθύνουν προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, οι δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων επαναφέρουν το ζήτημα του νέου νόμου (παρά τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 9 του νόμου 3984, που έγινε στις 11/04/2012, στην οποία αναφέρεται ότι η «αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του, σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του») για τη δωρεά οργάνων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη ανθρώπινων ανταλλακτικών».
Στη μακάβρια λίστα που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται στοιχεία από το επιστημονικό portal «Medical Transcription». Σύμφωνα με αυτά, «ένας νέος ώμος κοστίζει 500 δολάρια, δηλαδή όσο ένα iPad». Λίγο πιο «τσιμπημένη» είναι η τιμή του… ανθρώπινου κρανίου που στο εμπόριο οργάνων αγγίζει τα 607 δολάρια, ενώ μεγαλύτερη ανάγκη -και πορτοφόλι- πρέπει να έχουν όσοι χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού ή καρδιάς. Ο κάθε νεφρός κοστίζει 262.000 δολάρια, ενώ μια ολοκαίνουργια καρδιά στο επικίνδυνο «παραμάγαζο» που έχει στηθεί στον χώρο της υγείας στοιχίζει 119.000 ευρώ!
Ο συγκεκριμένος κατάλογος γίνεται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος, καθώς ήδη από την 1η Ιουνίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος της κυβέρνησης Παπανδρέου (με τη σχετική τροπολογία που αναφέραμε), με τον οποίο ρυθμίζονται οι γενικές αρχές και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση. Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν τη λίστα στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Υγείας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, με βασικότερο όλων το ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι με τις νέες τροποποιήσεις η χώρα δεν θα μετατραπεί σε «φυτώριο οργάνων», θέλοντας να τονίσουν ότι ακόμη υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο όλο θέμα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι κύριοι Δημαράς και Αβραμίδης στην ερώτησή τους, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Espresso της Κυριακής», μέχρι πρόσφατα την αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων την είχε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Πλέον αυτό αλλάζει και στο «παιχνίδι» μπαίνουν διάφοροι «οργανισμοί αφαίρεσης», είτε πρόκειται για νοσοκομεία δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) είτε για νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ακόμη και… ιδιωτικές κλινικές που έχουν πάρει τη σχετική άδεια, την ίδια ώρα που η αφαίρεση οργάνων διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων.
Αλλη «γκρίζα ζώνη» του νέου νόμου, την οποία επικαλούνται οι δύο βουλευτές, είναι η διαδικασία με την οποία κάποιος γίνεται δωρητής οργάνων. Πριν «η λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή στον ΕΟΜ ή όταν υπήρχε συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση». Βάσει όμως του νέου νόμου, «η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του». Αυτό, κατά τους κ.κ. Δημαρά και Αβραμίδη, σημαίνει ότι θεωρείται υποχρεωτική πλέον η αφαίρεση οργάνων ενηλίκων που είναι εγκεφαλικά νεκροί, εκτός αν είχαν δηλώσει εγγράφως την αντίθεσή τους στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση, «η διάταξη περί “εικαζόμενης συναίνεσης” ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς καταστρατηγεί την ελεύθερη βούλησή μας, υποβιβάζει τις ανθρώπινες αξίες, μετατρέπει σε πράγμα τον άνθρωπο και τα όργανά του, υποβιβάζει την έννοια του εθελοντισμού, δημιουργεί κινδύνους για τον πληθυσμό, βάζει σε δοκιμασία τη σχέση ασθενούς και ιατρού (…) και αγνοεί την ιστορική και θρησκευτική παράδοση, που αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στον νεκρό». Τέλος, οι δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέτουν μια σειρά ερωτήματα: αναρωτιούνται με ποιο τρόπο το κράτος θα προστατέψει τους ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή μοσχεύματος και αποθέτουν τις ελπίδες τους για τη σωτηρία της ζωής τους σε αυτό δημιουργώντας τέτοιο αρνητικό κλίμα, γεμάτο υποψίες, ενώ ζητούν από τον υπουργό να διευκρινίσει αν έχουν θεσπιστεί δικλείδες ασφαλείας για την προστασία ζώντων και θανόντων.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας»!
Για τροποποίηση του νέου νόμου, ο οποίος δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι δύο βουλευτές, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδης Κωστάκης. Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κωστάκης προέτρεψε τον κόσμο να μη φοβάται και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλεται: «Μετά την τροποποίηση που έγινε από τον υπουργό Υγείας, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο νόμος γίνεται πλέον ξεκάθαρος. Οποιος συμπολίτης μας εν ζωή δεν θέλει να είναι δότης οργάνων μετά θάνατον μπορεί να κάνει μια δήλωση στον ΕΟΜ. Θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του και μετά θάνατον, έστω κι αν η οικογένειά του θέλει να είναι δότης, η επιθυμία του θα γίνει απολύτως σεβαστή. Εάν πάλι δεν κάνει καμία δήλωση εν ζωή, και πάλι είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε τους συγγενείς. Στην περίπτωση που η οικογένεια είναι θετική στην αφαίρεση οργάνων για μεταμόσχευση, τότε θα προχωρήσουμε στη μεταμόσχευση. Εάν η οικογένεια είναι αρνητική, δεν θα κάνουμε καμία περαιτέρω ενέργεια».
Ο κ. Κωστάκης ξεκαθάρισε ακόμη ότι με τον νέο νόμο θα τηρείται απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αφαίρεση των οργάνων. «Η λήψη των οργάνων γίνεται πάντοτε από εξειδικευμένα άτομα. Μπορεί ο δότης να νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, αλλά εκεί θα πάνε οι εξειδικευμένοι από κρατική μονάδα μεταμοσχεύσεων χειρουργοί για να αφαιρέσουν τα όργανα. Οι γιατροί από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα μας ειδοποιήσουν ότι υπάρχει ένας εγκεφαλικά νεκρός ασθενής, που είτε είχε υπογράψει τη δήλωση όταν ήταν εν ζωή είτε οι συγγενείς του συναινούν στην αφαίρεση των οργάνων, και θα πάνε οι γιατροί της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων που εφημερεύει να δουν τον ασθενή και από κει και πέρα να προχωρήσει η διαδικασία».
Οπως κατέληξε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο κόσμος θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο όσον αφορά τη δωρεά οργάνων: «Από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο με επισκέψεις σε σχολεία, στρατώνες και εταιρείες κοινωνικής ευθύνης. Σκοπός μας είναι να διαδοθεί το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, που είναι πολύ σημαντικό. Πάντως ούτε με τον νέο νόμο θα εκλείψει η αξία του εθελοντισμού».
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ