Η ιστορία του Ερμή μέσα από τα μάτια του παιδοψυχιάτρου Γιώργου Σωτηρόπουλου και ο σημαντικός ρόλος που έχει το γλυκό λαμπραντόρ στο ιατρείο του «μπαμπά» του
Τετράποδος τηλεαστέρας, «βοηθός» ψυχιάτρου και πιστός φίλος. O Ερμής διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του… Νο 1 σκύλου της φετινής χρονιάς.
Από τον
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
Πρωταγωνιστής στο τελευταίο διαφημιστικό σποτ γνωστής εταιρίας τηλεπικοινωνιών για το οικογενειακό πακέτο που επιλέγει ο «Νο1 μπαμπάς», το όμορφο και πανέξυπνο λαμπραντόρ βρίσκεται καθημερινά στο ιατρείο του δικού του «μπαμπά».
Είναι ο παιδοψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής ενηλίκων Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος έβαλε στη ζωή και την καρδιά του τον Ερμή, χωρίς να περνάει από το μυαλό του ότι στην πορεία ο τετράποδος συνοδοιπόρος του θα εξελισσόταν σε… δόκτορα που θα του φαινόταν χρήσιμος και στη δουλειά του! Ο Ερμής υποδέχεται κουνώντας την ουρά του όσους μικρούς και μεγάλους περνούν την είσοδο του ιατρείου και κλέβει καρδιές, όπως ακριβώς έκλεψε την παράσταση και στη διαφήμιση.
«Ο Ερμής μπήκε στη ζωή μου τον Ιούνιο του 2012. Είχα ήδη αποφασίσει ότι ήθελα ένα λαμπραντόρ και έτσι το αναζήτησα μέσω εκτροφείου» λέει στην «Espresso» ο Γιώργος Σωτηρόπουλος και συνεχίζει: «Οι πρώτες μέρες μας μαζί ήταν δύσκολες, γιατί είχα άγχος, όπως ένας νέος γονιός. Επρεπε να τον βάλω σε μια σειρά και να τον φροντίσω σωστά. Ηταν πολύ ωραία, παρ’ όλα αυτά. Οντας υπάκουο ζώο από την αρχή, ο Ερμής μπήκε αμέσως στα όριά του. Αφιερώθηκα απόλυτα σ’ εκείνον για ένα χρονικό διάστημα, σε ένα κενό που είχα ανάμεσα στα στάδια της ειδικότητάς μου. Κάναμε διακοπές μαζί, κολυμπούσαμε καθημερινά, ζήσαμε πολλά εικοσιτετράωρα παρέα και ο δεσμός μας έγινε ισχυρός. Την ιδέα για το όνομα Ερμής την είχα σκεφτεί προτού τον υιοθετήσω, από το 2007. Τότε ξεκίνησα τις ψυχοθεραπείες ενηλίκων και μια θεραπευόμενη μου ανέφερε ότι είχε έναν σκύλο που τον έλεγαν Ερμή. Ετσι, πέντε χρόνια μετά που πήρα κι εγώ σκύλο, έγινε η “νονά” του».
Οπως κάθε σκύλος έτσι και ο Ερμής έχει κάνει και αυτός τις σκανταλιές του. «Οχι πολλές. Η μεγαλύτερη που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι έφαγε όλες τις γωνίες των τοίχων στο μπαλκόνι» αναφέρει ο Γιώργος Σωτηρόπουλος. «Μια φορά στην Τήνο, όπου ως γνωστόν υπάρχουν δυνατά ρεύματα, πήρε η θάλασσα την μπάλα και εκείνος την ακολούθησε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα βαθιά. Εγώ εκείνη την ώρα μιλούσα στο τηλέφωνο με μια φίλη μου που βίωνε μια δύσκολη κατάσταση και δεν αντιλήφθηκα αμέσως τι συνέβαινε. Κλείνοντας το τηλέφωνο, είδα τον κόσμο ανάστατο και έπεσα στη θάλασσα για να τον προφτάσω. Παρόλο που είναι δεινός κολυμβητής, δεν θα έπιανε με τίποτα την μπάλα. Ευτυχώς, του φώναξα και σταμάτησε».
Η εκπαίδευση
Ο Γιώργος εκπαίδευσε μόνος του τον Ερμή, διαβάζοντας πολύ για τη φυλή του, ακολουθώντας κατευθύνσεις από ανθρώπους που είχαν λαμπραντόρ αλλά και το ένστικτό του μέσα από την καθημερινή επαφή τους. «Δεν ήθελα να τον κάνω “ρομπότ”, αλλά να συνεργαστούμε και να βγάλει αυτό που ο ίδιος είχε μέσα του ως γονίδιο. Και φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά τα γονίδιά του. Εκπαιδεύτηκε εξαιρετικά. Με εκπαίδευσε κι εκείνος βέβαια, όπως ένα παιδί εκπαιδεύει τον γονιό του. Βεβαίως, έκανα και πολλά λάθη. Το διαπίστωσα πολύ αργότερα, όταν ο Ερμής ζευγάρωσε και απέκτησε οκτώ κουτάβια. Τα έξι τα πήρα εγώ και τα χάρισα σε φίλους μου, τους οποίους πέρασα προηγουμένως από… οντισιόν. Με τα κουτάβια επισκεφτήκαμε έναν άριστο εκπαιδευτή, τον Κωνσταντίνο Δανιά, με τον οποίο γίναμε και φίλοι. Από εκείνον έμαθα τα λάθη μου και πέρασα σε νέο κύκλο εκπαίδευσης του Ερμή. Εγινα εγώ ο “αρχηγός” γιατί πολλές φορές με έκανε ό,τι ήθελε» σημειώνει.
Το σποτ και το τρικ με τον κουραμπιέ!
Μπορεί στο διαφημιστικό σποτ με τον «Νο 1 μπαμπά» να βλέπουμε μια ολόκληρη οικογένεια, ωστόσο οι μοναδικοί πραγματικοί συγγενείς σ’ αυτό είναι ο Ερμής και ο γιος του ονόματι Εκτορας, ο οποίος «υποδύεται» τον πατέρα του ως κουτάβι! «Την επαφή για τη διαφήμιση έκανε ο εκπαιδευτής Κωνσταντίνος Δανιάς. Εκείνος πρότεινε τον Ερμή, γιατί του άρεσε και θεώρησε ότι θα τα κατάφερνε μια χαρά» λέει ο Γιώργος Σωτηρόπουλος. «Εγώ δεν ήμουν στο γύρισμα. Είχα δώσει όμως κατευθύνσεις στους ιθύνοντες. Γνώριζαν τις εντολές που ακούει και, απ’ ό,τι μου είπαν εκ των υστέρων, ο Ερμής ήταν εξαιρετικός στη συνεργασία του μαζί τους. Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να έχουν ένα μπισκοτάκι στο χέρι τους, για να τους ακολουθεί. Σε όλα τα πλάνα της διαφήμισης που ο Ερμής τρέχει, ο άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά του έχει κρυμμένο από την κάμερα στο χέρι του έναν κουραμπιέ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Ερμής κατάφερε να αρπάξει το γλύκισμα και να το καταβροχθίσει. Αλλωστε, είναι και πολύ λιχούδης» αναφέρει γελώντας ο περήφανος «μπαμπάς» του.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ»
Πώς ξεκίνησε, όμως, η… επαγγελματική συνεργασία τους; «Στην αρχή, όταν έκανα τις συνεδρίες, δεν τον είχα μαζί μου. Τον άφηνα στη σοφίτα, όπου ήταν το σπίτι του. Οσο μεγάλωνε όμως και διαπίστωνα την καλή επιρροή που είχε στα παιδιά, ρωτούσα πρώτα τους γονείς τους ή και τα ίδια αν συμφωνούσαν με την παρουσία του σκύλου και τον έβαζα στον χώρο. Ειδικά στις συνεδρίες παιδιών τον καλούσα κοντά μου, για να ελέγξω τις αντιδράσεις τους. Τον χρησιμοποιούσα, δηλαδή, σαν “διαγνωστικό εργαλείο”. Ετσι έγινε “βοηθός” μου. Ο Ερμής έχει εκπαιδευτεί σε κάποιες εντολές. Μία από αυτές είναι η εξής: του λέω να ξαπλώσει κάτω και του βάζω μπισκοτάκια για σκύλους πάνω στα πόδια του, επαναλαμβάνοντας τη λέξη “όχι”, δίνοντάς του, δηλαδή, εντολή να μην τα φάει. Εκείνος περιμένει κι έτσι κάθεται στη θέση που τον έχω βάλει, κοιτάζοντας μία εμένα και μία τα μπισκότα, σηκώνει τ’ αυτιά του και είναι σε αναμονή. Μόλις του πω “ΟΚ” ή “φαΐ” τότε τρώει απευθείας τα μπισκότα. Τη διαδικασία της συγκεκριμένης εντολής τη δείχνω στο παιδί και ελέγχω τις αντιδράσεις του. Οταν ένα παιδί εκτελεί σωστά την εντολή, σημαίνει ότι είναι σωστή και η ανάπτυξή του, δηλαδή δεν έχει αυτισμό ή διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα. Διότι πολλά παιδιά έρχονται με αυτές τις δύο “διαγνώσεις”, είτε από διάφορες γνώμες των δασκάλων είτε γονιών που επηρεάζονται από αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο, ή καμιά φορά και από συναδέλφους μου. Τα παιδιά μαγεύονται από την παρουσία του σκύλου και, όταν εκτελούν σωστά τις εντολές στον Ερμή, σημαίνει ότι απομακρύνομαι και εγώ κατά πολύ από τις διαγνώσεις, για τις οποίες ήρθαν να με βρουν».