Πώς δημιουργούν ασπίδα κατά της ύπουλης κολπικής μαρμαρυγής.
Κάντε την καρδιά σας να χτυπά πιο… όμορφα! Οι ενέσεις μπότοξ που αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα συνώνυμο της αντιρυτιδικής θεραπείας χρησιμοποιούνται πια και για την αντιμετώπιση της καρδιακής αρρυθμίας. Συγκεκριμένα, η τοξίνη εγχύεται στον λιπώδη ιστό που περιβάλλει την καρδιά για να παραλύει τα νεύρα, τα οποία πυροδοτούν την αρρυθμία.
Η κολπική μαρμαρυγή, η ασθένεια δηλαδή που ευθύνεται για την αρρυθμία, εμφανίζεται όταν τα τοιχώματα της καρδιάς δεν συσπώνται με φυσιολογικό ρυθμό, συνήθως εξαιτίας δυσλειτουργίας του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς. H κακή λειτουργία του έχει αποτέλεσμα να στέλνονται στον καρδιακό μυ προβληματικά νευρικά σήματα, με αποτέλεσμα αυτός να συσπάται όταν δεν πρέπει. Το συγκεκριμένο καρδιολογικό πρόβλημα είναι πιο συχνό στις μεγάλες ηλικίες, αφού εκτιμάται ότι το 10% των ανθρώπων άνω των 80 ετών το εκδηλώνει.
Σε κάποιες περιπτώσεις η κολπική μαρμαρυγή δεν έχει συμπτώματα, αλλά κατά κανόνα προκαλεί έντονη ταχυκαρδία, κόπωση, αδυναμία, ζαλάδα και μειωμένη ικανότητα άσκησης. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από τη μείωση του όγκου του αίματος ο οποίος αντλείται σε όλο το σώμα.
Παράγοντες κινδύνου για τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι η υπέρταση αλλά και οι βουλωμένες αρτηρίες. Κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να προκληθεί από τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή από το κάπνισμα, αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες την προκαλούν.
Το Μπότοξ βοηθάει στην αντιμετώπισή της εμποδίζοντας τα αλλοιωμένα σήματα να μεταδίδονται μεταξύ νεύρων και μυών. Η αποτελεσματικότητα αυτής της νέας θεραπευτικής προσέγγισης της καρδιακής αρρυθμίας εξετάζεται σε νέα έρευνα, στην οποία συμμετέχουν εξήντα ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση bypass. H κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή παρενέργεια μιας τέτοιας επέμβασης, αφού έχει διαπιστωθεί ότι την εκδηλώνει το 50% των ασθενών με bypass. Στην έρευνα που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης οι ασθενείς είτε θα υποβληθούν σε ενέσεις μπότοξ είτε σε ενέσεις με ψευδοφάρμακο αμέσως μετά την επέμβαση bypass.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ