Αίσθηση από φωτογραφίες που δείχνουν τον Δωδώνης να έχει βγάλει τα ράσα και να κυκλοφορεί σαν businessman.
Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστολόγιο του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου οι οποίες απαθανατίζουν τον μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) και πρωτοσύγκελο της μητροπόλεως Ζακύνθου, Χρυσόστομο, να κυκλοφορεί με πολιτικά ρούχα σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
Ο μητροπολίτης βρέθηκε στην Κίνα (επιστρέφει αύριο Παρασκευή) στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης για τον τουρισμό, εκπροσωπώντας επισήμως την Εκκλησία της Ελλάδος ως επικεφαλής του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων.
Ο μητροπολίτης εμφανίστηκε φορώντας μαύρο κοστούμι, μαύρη γραβάτα και ρεπούμπλικα, ενώ πολιτική περιβολή είχε και ο γραμματέας του συνοδικού γραφείου, αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Espresso» ότι «δεν είναι μεμπτό που εμφανίστηκαν στο Πεκίνο με πολιτική περιβολή ο μητροπολίτης και ο αρχιμανδρίτης, αφού η Κίνα είναι χώρα που δεν έχει σχέση με τον χριστιανισμό» και συνέχισαν: «Βέβαια, και οι δύο κληρικοί θα μπορούσαν να φορούσαν τα ράσα τους, αφού βρίσκονται σε επίσημη αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκτός και αν τους πίεζαν οι κινεζικές αρχές να φορέσουν κοστούμι και γραβάτα».
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εγκύκλιος ή κάτι άλλο σχετικό από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που να επιτρέπει σε κληρικούς να κυκλοφορούν με πολιτική αμφίεση εκτός της ελληνικής επικράτειας ή σε συγκεκριμένες χώρες.
Τονίζεται ότι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος είναι ο μόνος μητροπολίτης που έχει κάνει δημόσια εμφάνιση με κοστούμι το 2002, μιλώντας στον Τύπο ξεκαθάριζε ότι «ο παπάς δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τα ράσο που φοράει».
Στον αντίποδα, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είχε προ μηνών τονίσει: «Το ράσο έχει μια ιστορία που συνδέεται με θυσίες, αγώνες, δάκρυα και αίματα. Πολλά λειτουργήματα στην κοινωνία έχουν κάποια διακριτική ενδυμασία, όπως οι ιατροί, οι νοσοκόμοι, οι φαρμακοποιοί κλπ. Στους κληρικούς το ράσο θυμίζει ότι είναι πνευματικοί ιατροί, και όχι απλώς κοινωνικοί λειτουργοί».