Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

«Με έβλεπαν σαν βύσμα του Φρέντυ»

«Στον χώρο με αντιμετώπισαν ως το “βύσμα του Φρέντυ”,...

Πλήθος από celebrities στη γιορτή για τα δέκα χρόνια της εταιρίας της...

Τι κοινό έχουν η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, η Ελένη Τσολάκη...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Στίβεν Γαβριελάτος: Ο Έλληνας «γητευτής των αρωμάτων»

«Με το άρωμα μπορούμε να πούμε τόσα πολλά χωρίς...

Ελεύθερος για να συνεχίσει τις… business

Σάλος με την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Κώστα Χρυσικού που έναν μήνα πριν είχε καταδικαστεί σε εικοσαετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Θεόδωρου Γιαμπουράνη.

Σάλο έχει προκαλέσει στους δικαστικούς -και όχι μόνο- κύκλους η αποφυλάκιση του επιχειρηματία Κώστα Χρυσικού, σχεδόν έναν μήνα μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, που τον «έχωνε» βαθιά στη φυλακή για τη στυγερή δολοφονία του εργοστασιάρχη Θεόδωρου Γιαμπουράνη. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ναυπλίου, που αφήνει ελεύθερο τον καταδικασμένο σε κάθειρξη είκοσι ετών Κώστα Χρυσικό για τη δολοφονία του συνεταίρου του, έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις και πλήθος ερωτημάτων, καθώς πρόκειται για δικαστικό παράδοξο «made in Greece». Οι λόγοι που επικαλέστηκαν στο δικαστήριο οι νομικοί συμπαραστάτες του επιχειρηματία -και τελικά δέχτηκαν οι εφέτες- προκαλούν έκπληξη, αφού αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα κι εκτός φυλακής τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες! Συγκεκριμένα, εκτός από τους λόγους υγείας (υπέρταση) και τα ψυχιατρικά προβλήματα (κατάθλιψη) που αναγράφει στην αίτηση αναστολής του ο 67χρονος, το δικαστήριο δέχθηκε πως η έκτιση της ποινής του δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έθετε σε κίνδυνο την… κατάσταση της περιουσίας του και θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη καταστροφή στην περιουσιακή του κατάσταση.

Ο 60χρονος εργοστασιάρχης είχε βρεθεί κρεμασμένος μέσα στο εργοστάσιό του τον Μάρτιο του 2000. Αρχικά ο θάνατός του είχε χαρακτηριστεί «αυτοκτονία», ωστόσο, ύστερα από προσωπικό αγώνα της κόρης του θύματος, Κατερίνας Γιαμπουράνη, η οποία είναι δικηγόρος, βρέθηκαν νέα στοιχεία που οδήγησαν τους δικαστές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για δολοφονία και στην ακόμη πιο σοκαριστική διαπίστωση ότι ο άτυχος επιχειρηματίας πρώτα στραγγαλίστηκε και μετά κρεμάστηκε! Εκτοτε η οικογένεια του εργοστασιάρχη ξεκίνησε δικαστική μάχη, που κράτησε δεκατρία ολόκληρα χρόνια, ώσπου τελικά στα τέλη Ιανουαρίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου τη δικαίωσε, κρίνοντας με πλειοψηφία 4-3 ένοχο τον Χρυσικό για τη δολοφονία του εργοστασιάρχη, επιβάλλοντας στον κατηγορούμενο κάθειρξη είκοσι ετών. Ομως η ικανοποίηση της οικογένειας δεν κράτησε πολύ, καθώς έναν μήνα μετά την επιβολή της ποινής, οι λειτουργοί της Θέτιδος αποφάσισαν να «διορθώσουν» το αρχικό τους λάθος και με… συνοπτικές διαδικασίες άφησαν ελεύθερο τον καταδικασμένο για ανθρωποκτονία επιχειρηματία, έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο.

Οι εφέτες, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που κατέθεσε η πλευρά του καταδικασθέντος, δίνοντάς του το δικαίωμα της αποφυλάκισης με εγγύηση 100.000 ευρώ και ζήτησαν να γίνει αντικατάσταση της κράτησής του με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Με αυτή την απόφασή τους οι εφέτες έβαλαν πάνω από το περί δικαίου αίσθημα και τον αγώνα μιας οικογένειας για απονομή δικαιοσύνης, τις… business ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί δις για ανθρωποκτονία, δημιουργώντας έτσι κι ένα πρωτοφανές δεδικασμένο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει «ντόμινο» ανατροπών καταδικαστικών αποφάσεων. Τέλος, θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί ενώ για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκδικάστηκαν στις 6 Μαρτίου είχε οριστεί συγκεκριμένη σύνθεση δικαστηρίου, την τελευταία στιγμή και κατ’ εξαίρεση για την υπόθεση του Χρυσικού η σύνθεση άλλαξε κι έγινε αντικατάσταση ενός δικαστή από άλλον, που ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισης.

Το ξέσπασμα οργής από την κόρη του εργοστασιάρχη

Η «Espresso» ζήτησε και την ερμηνεία της κόρης του αδικοχαμένου Θεόδωρου Γιαμπουράνη, Κατερίνας, για την τελευταία απόφαση που άνοιξε τον δρόμο της ελευθερίας στον δολοφόνο του πατέρα της. Η δικηγόρος που πριν από δεκατρία χρόνια ορκίστηκε ότι θα έκανε τα πάντα για να αποδειχθεί ότι ο απαγχονισμός του ήταν προσχεδιασμένο έγκλημα, δεν διστάζει να εκφράσει τον αποτροπιασμό και την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι ο κατά την κρίση της Δικαιοσύνης υπεύθυνος για την απώλεια του αγαπημένου της πατέρα βρίσκεται στο σπίτι του. «Θα πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος ώστε να διευκρινιστεί αν έχει ξαναδοθεί αναστολή γι’ αυτούς τους λόγους, καθώς επίσης και ποιος ήταν ο λόγος για τους τρεις δικαστές που επιβάλλουν τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση, όταν μάλιστα έχουμε ανθρώπους που χρωστάνε 10.000 ευρώ και βρίσκονται στη φυλακή. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο επιβραβεύεται το έγκλημα» τονίζει η Κατερίνα Γιαμπουράνη που δεν μασάει τα λόγια της και χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη η ηγεσία της Δικαιοσύνης να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαφυλαχθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Το χρονικό ενός δικαστικού θρίλερ που κρατάει δεκατρία ολόκληρα χρόνια

Η δολοφονία ενός 60χρονου επιχειρηματία μέσα στο εργοστάσιό του στην περιοχή Μούλκι Κορινθίας, ο αγώνας της δικηγόρου κόρης του να αποδείξει πως ο θάνατός του ήταν εγκληματική ενέργεια και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε για να αφεθεί τελικά ελεύθερος ο δράστης του στυγερού εγκλήματος συνθέτουν το παζλ της μυστηριώδους υπόθεσης Γιαμπουράνη! Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαρτίου 2000 όταν ο 60χρονος επιχειρηματίας Θεόδωρος Γιαμπουράνης βρέθηκε νεκρός στο εργοστάσιό του στο Κιάτο. Τη μακάβρια ανακάλυψη έκανε ο επιστάτης της βιομηχανίας συσκευασίας γεωργικών προϊόντων Αριστον, ο οποίος ανοίγοντας την πόρτα του εργοστασίου είδε το άψυχο σώμα του 60χρονου να αιωρείται μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο, κρεμασμένο από ένα σχοινί που ήταν δεμένο στη σιδηροδοκό που στηρίζει την οροφή του κτιρίου. Οπως έγινε κατόπιν γνωστό, τα χέρια του θύματος ήταν δεμένα στο ύψος των καρπών και το σχοινί ήταν περασμένο μέσα από τη ζώνη του, ενώ στο πρόσωπό του είχε σημάδια και χτυπήματα στο κεφάλι και τα δάχτυλα.

Επίσης, πάνω του δεν βρέθηκαν χρήματα, εκτός από ένα σημείωμα που έλεγε προς τη γυναίκα του: «Θέλω… όλες οι υποχρεώσεις είναι τακτοποιημένες. Κράτησε 50 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα δώσ’ τα στον Κώστα»! Χωρίς να παρθούν αποτυπώματα ή να αποκλειστεί το εργοστάσιο, η σορός του άτυχου επιχειρηματία μεταφέρθηκε στη συνέχεια για νεκροψία-νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου οι ιατροδικαστές αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η οικογένεια του θύματος όμως, και η ιδιαίτερα η κόρη του, η οποία επέμενε ότι ο πατέρας της δεν είχε λόγους να αυτοκτονήσει, ξεκίνησαν αγώνα για να αποδείξουν ότι ο απαγχονισμός του ήταν προσχεδιασμένο έγκλημα. Οι υποψίες τους για τις σκοτεινές συνθήκες θανάτου επιβεβαιώθηκαν μετά την εξέταση που έκαναν τρεις ιατροδικαστές στην Αθήνα και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Μανώλης Νόνας και οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσαύτης και Νικόλαος Καφίρης. Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσαν και οι τρεις, οι δράστες είχαν στραγγαλίσει το θύμα και στη συνέχεια έστησαν το σκηνικό της δολοφονίας!

Μετά από αυτή την εξέλιξη εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κορίνθου, το οποίο παρέπεμψε σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον συνεταίρο του Γιαμπουράνη, Κώστα Χρυσικό, όμως πέντε χρόνια μετά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο, παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέα της έδρας. Η απόφαση αυτή πυροδότησε την αντίδραση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση αναίρεσης για την υπόθεση και να επαναληφθεί η δίκη. Ο Χρυσικός κάθισε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου το 2009. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης συνεδρίασε ξανά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων που έκανε ο παθολόγος που εξέτασε τη σορό, ο οποίος ομολόγησε ότι δεν είχε δει ποτέ το πτώμα και ότι η γνωμάτευση που έβγαλε ήταν κατά παραγγελία, επέβαλε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών στον Χρυσικό, πλην όμως τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 30.000 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό για λόγους υγείας και συγκεκριμένα… οσφυαλγίας. Η τελευταία πράξη του δικαστικού θρίλερ γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2013, ακριβώς δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του 60χρονου εργοστασιάρχη. Τότε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ναυπλίου καταδίκασε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη τον Χρυσικό, χωρίς αναστολή, ωστόσο ο επιχειρηματίας κατάφερε και πάλι να «ξεγλιστρήσει», με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορεί ελεύθερος.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...