Η θεραπεία δεν προσφέρει ίαση της νόσου αλλά βελτίωση των συμπτωμάτων της, όταν εφαρμοστεί νωρίς.
Ιδιαίτερα αποτελεσματική αποδεικνύεται η νέα μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του Πάρκινσον, η οποία έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται σε ασθενείς. Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση υπό γενική αναισθησία έχει προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους εθελοντές που τη δοκίμασαν, γεγονός που ανοίγει ενδεχομένως τον δρόμο για την πλήρη ίαση της νόσου.
Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση έχει καθιερωθεί ως θεραπεία από τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο πολλοί ασθενείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν απέφευγαν να τη δοκιμάσουν, λόγω φόβου, δεδομένου ότι παλαιότερα εφαρμοζόταν χωρίς αναισθησία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χειρουργική εμφύτευση ιατρικής συσκευής, μέσω μιας τρύπας που δημιουργείται στο κρανίο. Η συσκευή ονομάζεται «βηματοδότης εγκεφάλου». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ηλεκτρόδιο 10 εκατοστών, το οποίο εκπέμπει ήπια ηλεκτρικά σήματα που διαταράσσουν και μπλοκάρουν τους εγκεφαλικούς παλμούς, οι οποίοι προκαλούν τα συμπτώματα του Πάρκινσον.
Ενα υποδόριο καλώδιο συνδέει το ηλεκτρόδιο με μια μπαταρία που έχει εμφυτευτεί κοντά στην κλείδα. Αν και η θεραπεία δεν προσφέρει ούτε ίαση της νόσου του Πάρκινσον ούτε επιβράδυνση των συμπτωμάτων της, όταν εφαρμοστεί νωρίς προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ισορροπία, το τρέμουλο και τη μυϊκή δυσκαμψία των ασθενών. «Στο παρελθόν την εφαρμόζαμε σε ασθενείς που είχαν ήδη μεγάλο βαθμό αναπηρίας και για τους οποίους δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο. Ηταν θεραπεία έσχατης ανάγκης. Οταν όμως εφαρμοστεί νωρίτερα, οι ασθενείς βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους, και επαγγελματικά και κοινωνικά. Μπορεί να τους ξαναβάλει στο παιχνίδι» εξηγεί ο νευροχειρουργός του Muhammad Ali Parkinson Center Φραντσέσκο Πόντσε επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς μπορούν ακόμα και να συνεχίσουν να εργάζονται.
Νέα έρευνα Γερμανών και Γάλλων ερευνητών, που δημοσιεύτηκε online στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση είναι πιο αποτελεσματική από τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο και εμφανίζουν κινητικές διαταραχές σε αρχικό στάδιο.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ