Βέλγοι ερευνητές, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή μέθοδο, τους βοήθησαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους
Με ήπιο ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο οι επιστήμονες κατάφεραν να ξυπνήσουν ασθενείς από το κώμα, σε σημείο που μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους τους.
Δύο άνθρωποι που βρίσκονταν σε κατάσταση «φυτού» και άλλοι 13 που βρίσκονταν σε κώμα με ελάχιστη συνείδηση εμφάνισαν σημάδια συνείδησης, αφού υποβλήθηκαν σε ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, τα αποτελέσματα της οποίας διήρκεσαν μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «New Scientist».
H πρωτοποριακή αυτή έρευνα του πανεπιστημίου της Λιέγης (Universite de Liege) μπορεί να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για τις οικογένειες των ασθενών με κώμα τύπου locked-in syndrome, οι οποίοι, αν και αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους, δεν μπορούν να μιλήσουν ή να κινήσουν τους μυς τους. Στην πειραματική εφαρμογή της μεθόδου που περιγράφεται στην έρευνα οι ασθενείς υποβλήθηκαν στη διαδικασία διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (tDCS), κατά την οποία ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο κεφάλι για να επιτευχθεί η διέγερση εντοπισμένων περιοχών του εγκεφάλου.
Μέχρι τώρα τα διάφορα σετ διέγερσης tDCS που υπήρχαν χρησιμοποιούνταν για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η χρήση όμως αυτού του συστήματος από την ομάδα της νευρολόγου Aurore Thibaut σε ασθενείς με κώμα είναι πρωτοποριακή.
Για την ακρίβεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν τα συγκεκριμένα συστήματα πάνω από τον προμετωπιαίο φλοιό των ασθενών, την περιοχή που ελέγχει η συνείδηση. Δύο ώρες μετά το πρώτο κύμα ρεύματος δύο από τους ασθενείς έδειξαν σημάδια ανταπόκρισης κουνώντας μέλη του σώματός τους.
Δεύτερη εφαρμογή
Η δεύτερη πειραματική εφαρμογή έγινε σε 16 ασθενείς με πρόσφατη εγκεφαλική βλάβη, που δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Διέγειραν με ρεύμα τον εγκέφαλο των μισών για 10 ώρες την ημέρα επί πέντε μέρες συνεχώς. Στους υπόλοιπους ακολουθήθηκε αγωγή με εξαιρετικά χαμηλή τάση ρεύματος. Εως το τέλος της εβδομάδας δύο ασθενείς μπόρεσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις κινώντας μέλη του σώματός τους, ενώ ακόμα εννέα έδειξαν σημάδια συνείδησης. Η ομάδα που είχε υποβληθεί σε διέγερση με εξαιρετικά χαμηλή τάση ρεύματος δεν εμφάνισε αλλαγές.
Τώρα μένει να διευκρινιστεί η ασφάλεια αυτής της μεθόδου, καθώς δεν είναι γνωστό πώς επηρεάζει το ρεύμα σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου τις γειτονικές.