Διανύουμε περίοδο νηστείας και δυσκολευόμαστε να βρούμε τι φαγητό να φτιάξουμε. Στην εκπομπή «Γειτονιές στο Πιάτο» ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε μία ωραία συνταγή και σας την προτείνει. Χταπόδι στιφάδο με κριθαράκι!
Υλικά:
1 κλωνάρι δεντρολίβανο 1 σκελίδα σκόρδο 1 φύλλο δάφνη 50 γρ λευκό πιπέρι κόκκους 1 χταπόδι κατεψυγμένο 100 ml κόκκινο κρασί 50 ml ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδο 1 ξύλο κανέλας 20 γρ. δενδρολίβανο 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 50 ml κόκκινο κρασί 1 κ.γ. μπαχάρι 1 φύλλο δάφνης 100 γρ. ντομάτα κονκασέ 150 ml ζωμό λαχανικών 1 κ.σ. αλάτι 500 γρ. κρεμμύδια κοκκάρι 300 γρ. κριθαράκι μέτριο φύλλα δενδρολίβανου
Εκτέλεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, ένα κλωνάρι δεντρολίβανο, μια σκελίδα σκόρδο, ένα φύλλο δάφνη, κόκκους από λευκό πιπέρι και το κρασί. Το χταπόδι θα βγάλει πολλά υγρά, μαγειρεύουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά. Το ελέγχουμε με ένα μαχαίρι και μόλις μαλακώσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τρεις σκελίδες σκόρδο, το στικ κανέλας μαζί με το δεντρολίβανο, πελτέ ντομάτας και τα σοτάρουμε.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί, προσθέτουμε τριμμένο μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, τη ντομάτα κον κασέ και σβήνουμε με ζωμό λαχανικών για να δώσει υγρασία. Τέλος, βάζουμε το αλάτι, τα κρεμμύδια κοκκάρι και το κριθαράκι, προσθέτουμε λίγη υγρασία από το χταπόδι. Κόβουμε με πλοκάμια από το χταπόδι που έχουμε βράσει και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την σάλτσα για να μαγειρευτούν όλα μαζί μέχρι να είναι γίνει το κριθαράκι.