Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025

«Dragon’s Den»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:50

Το «Dragon’s Den Greece», το μεγαλύτερο reality επιχειρηματικότητας παγκοσμίως,...

Βλαβιανού και Παπαλάμπρου δίνουν «ρέστα» στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια

Η Νικολέτα Βλαβιανού και η Μαρία Παπαλάμπρου συναντιούνται στη...

Νέα σειρά με Λεκάκη στη θέση της Κωνσταντίνου

Η δημοφιλής ηθοποιός Μαρία Λεκάκη θα πάρει τη θέση...

«Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά»: Το πτώμα του Γαβρήλου συνταράσσει την κοινωνία του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά».Μάνη 1710: Το...

Stop στα τρυπήματα

❱❱ Νέα συσκευή εντοπίζει ποια άτομα έχουν διαβήτη ρίχνοντας φως πάνω στο χέρι τουςΝέα τεχνολογία Ολλανδών επιστημόνων έρχεται να βάλει τέλος στα τρυπήματα και στις αιματολογικές αναλύσεις, καθώς μπορεί να διαγνώσει τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο απλώς ρίχνοντας φως πάνω στο χέρι του ασθενούς!

Η τεχνολογία έχει την ιδιότητα να χρωματίζει πάνω από το δέρμα εκείνες τις πρωτεΐνες που σκληραίνουν τις αρτηρίες και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για τις πρωτεΐνες AGEs, που συνδέονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, και με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Οι AGEs, γνωστές και ως «τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης», είναι μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό όταν τα επίπεδα του σακχάρου σε αυτόν είναι ιδιαίτερα υψηλά και έχουν την ιδιότητα να ανακλούν το φθορίζον φως όταν αυτό τις φωτίσει. Οι AGEs συνδέονται επίσης με την αθηρωμάτωση και τη φλεγμονή, που οδηγεί σε επιδείνωση του σακχάρου του αίματος.

Αξιολόγηση

Στην πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση της συσκευής Diagnoptics, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetologia», ειδικοί από το University of Groningen της Ολλανδίας εφάρμοσαν τη μέθοδο σε 72.880 ασθενείς, επιβεβαιώνοντας την ακρίβειά της.

Οι ειδικοί βρήκαν μάλιστα ότι οι ασθενείς που είχαν περισσότερες πρωτεΐνες AGEs είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου και πενταπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Bruce Wolffenbuttel, χαιρέτισαν την ταχύτητα των αποτελεσμάτων και τη μη επεμβατικότητα της μεθόδου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο, ακόμη και σε μη ιατρικά περιβάλλοντα: από δρόμους και πλατείες, μέχρι το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο της γειτονιάς.

Δεν έλειψαν ωστόσο και εκείνοι που εξέφρασαν ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι για να τεθεί η διάγνωση ενός τόσο σοβαρού νοσήματος, όπως ο διαβήτης, και για να ξεκινήσει ο ασθενής την κατάλληλη θεραπεία θα πρέπει να υπάρχει και επιβεβαίωση της διάγνωσης με εργαστηριακές εξετάσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tο ελληνικό σεξοπάζαρο του Ντουμπάι

Μπορεί η ελληνική παροικία στο εμιράτο της χλιδής και...

Ευλαμπία Ρέβη και… ξερό ψωμί στον Σκάι

Πολλά έχουν ακουστεί για το τηλεοπτικό παρόν και μέλλον...

Ο Θοδωρής Μαραντίνης ζητάει 2.000 ευρώ διατροφή τον μήνα από την Σίσσυ Χρηστίδου

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα...

Η έξοδος του Φουστάνου με τη Βασιλάκη, που μαρτυρά ότι το ζευγάρι είναι ξανά μαζί

Δεν κράτησε πολύ ο χωρισμός τους, αφού ο Ανδρέας...
spot_img