Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025

«Dragon’s Den»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:50

Το «Dragon’s Den Greece», το μεγαλύτερο reality επιχειρηματικότητας παγκοσμίως,...

Βλαβιανού και Παπαλάμπρου δίνουν «ρέστα» στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια

Η Νικολέτα Βλαβιανού και η Μαρία Παπαλάμπρου συναντιούνται στη...

Νέα σειρά με Λεκάκη στη θέση της Κωνσταντίνου

Η δημοφιλής ηθοποιός Μαρία Λεκάκη θα πάρει τη θέση...

«Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά»: Το πτώμα του Γαβρήλου συνταράσσει την κοινωνία του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά».Μάνη 1710: Το...

Bye bye, οσφυαλγία

❱❱ Στα σκαριά εμβόλιο βλαστοκυττάρων που θα αναγεννά τους φθαρμένους μεσοσπονδύλιους δίσκουςΤέλος στην οσφυαλγία, τον πιο συχνό πόνο μετά τον πονοκέφαλο, αλλά και στις επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις στη μέση φιλοδοξούν να βάλουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Cleveland Medical Center, με τη βοήθεια ενός εμβολίου βλαστοκυττάρων που θα συμβάλει στην αναγέννηση των φθαρμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων που προκαλούν τον πόνο και τη φλεγμονή. Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί στοχεύουν πρώτη φορά όχι απλώς στα συμπτώματα, αλλά στην αιτία της οσφυαλγίας. 

Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης φθείρονται και εκφυλίζονται λόγω τραυματισμού, καταπόνησης ή λόγω της ηλικίας. Το «ζελέ» μεταξύ των σπονδύλων που απορροφά τους κραδασμούς των καθημερινών κινήσεών μας συχνά στεγνώνει, έτσι οι σπόνδυλοι έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους και οι απολήξεις των νεύρων πιέζονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιου πόνου και δυσκολίας στην κίνηση.

Η κλινική μελέτη θα γίνει στο Οχάιο σε δείγμα 24 ασθενών, οι οποίοι θα λάβουν μία ή δύο δόσεις του πρωτοποριακού εμβολίου (από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που θα έχουν πάρει από τον μυελό των οστών τους) ή εμβόλια με ψευδοφάρμακο. Η έγχυση θα πραγματοποιηθεί στον δίσκο που αναγνωρίζεται ως η «εστία» του πόνου.

Στόχος των ειδικών είναι να επαληθεύσουν τα ευρήματα στα οποία έχουν ήδη καταλήξει μελέτες σε πειραματόζωα – εκεί τα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν τον ρόλο του «μαξιλαριού» μεταξύ των αρθρώσεων, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητα των σπονδύλων.
Αν οι μελέτες επαληθευθούν, η εικόνα στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, που μέχρι σήμερα ήταν συμπτωματική, με τη χρήση παυσιπόνων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αλλά και με φυσικοθεραπεία, αναμένεται να αλλάξει άρδην.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα μειωθεί η ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις μειώνουν μεν τον πόνο, αλλά περιορίζουν την κινητικότητα του πάσχοντα. «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μία θεραπεία που όχι μόνο θα μειώνει τον πόνο και θα βελτιώνει τη λειτουργικότητα των ασθενών, αλλά που θα μπορεί να αντιστρέψει, να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης» τόνισαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές που ηγούνται της μελέτης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tο ελληνικό σεξοπάζαρο του Ντουμπάι

Μπορεί η ελληνική παροικία στο εμιράτο της χλιδής και...

Ευλαμπία Ρέβη και… ξερό ψωμί στον Σκάι

Πολλά έχουν ακουστεί για το τηλεοπτικό παρόν και μέλλον...

Ο Θοδωρής Μαραντίνης ζητάει 2.000 ευρώ διατροφή τον μήνα από την Σίσσυ Χρηστίδου

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα...
spot_img