Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025

Κόνι Μεταξά για χωρισμό και… Τρύπες

Το παραδέχτηκε η Κόνι Μεταξά. «Με τον Μάριο (Καπότση)...

Από την Πάρο στην Αίγινα μετακόμισε η Σοφία Αλιμπέρτη

Νέα ζωή στην Αίγινα για τη Σοφία Αλιμπέρτη. Μπορεί...

«Χριστός Ανέστη» με γκολφ και γυμναστική για τη… μούσα του «Mister Maestro»

Με γκολφ και γυμναστική στον ήλιο γιόρτασε το Πάσχα...

Εφιάλτης στο Μπαλί για τον Τάσο Ξιαρχό

Σε εφιάλτη μετατράπηκαν οι πασχαλινές διακοπές του Τάσου Ξιαρχό...

Ρύπανση Vs νεογέννητα

❱❱ Μωρά που γεννιούνται σε μολυσμένες περιοχές κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατοΤον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από τη Βρετανία προειδοποιώντας ότι τα μωρά που γεννιούνται σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους, σε σχέση με τα βρέφη που ζουν σε περιβάλλοντα με καθαρό αέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Κοινότητας στη Μαδρίτη αποκάλυψε στην εφημερίδα «The Guardian» η επικεφαλής της Sarah Kotecha, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κάρντιφ.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 8.000.000 γεννήσεις στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2001 ως το 2012, εξετάζοντας τα ετήσια ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σε συνδυασμό με τρεις ρύπους: τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 που προέρχονται συνήθως από τα αυτοκίνητα και την καύση αποβλήτων, το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το διοξείδιο του θείου (SO2), το οποίο εκπέμπεται κατά κύριο λόγο με την καύση ορυκτών για την παραγωγή ενέργειας και κατά την εξαγωγή μετάλλων.

Θνησιμότητα

Για καθέναν από αυτούς τους ρύπους οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας στις πέντε πιο μολυσμένες και στις πέντε πιο καθαρές περιοχές. Συνολικά βρέθηκε ότι τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων είχαν 20%-40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο. Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η πιθανότητα νεογνικού θανάτου (εντός 28 ημερών από τη γέννηση), ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 30%-50% για τους θανάτους μετά τις 28 πρώτες μέρες ζωής.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα PM10 είχαν 4% μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιμότητας, εκείνοι που ζούσαν σε περιοχές μολυσμένες από διοξείδιο του αζώτου είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες θανάτου και όσοι ζούσαν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του θείου είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες βρεφικού θανάτου.

Αυτός ο τελευταίος ρύπος, μάλιστα, συνδέθηκε με τον βρεφικό θάνατο εντός 28 ημερών από τη γέννηση. Η Kotecha εξηγεί ότι το διοξείδιο του θείου είναι πιο πιθανό να διαπερνά τον πλακούντα της μέλλουσας μητέρας και να επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γνωστοί θαμώνες στο νησί των ανέμων, γλέντι με Λε-Πα μέχρι το ξημέρωμα

Σούβλες με φόντο τη θάλασσα, βόλτες στα κοσμικά Ματογιάννια...

Δεν τους… χωρούσε η Ελλάδα και «την έκαναν»

Το πρώτο τους Πάσχα ως ζευγάρι πέρασαν στη Νέα...

Tο Πάσχα των καρτέλ με εισαγόμενους «Ελ Τσάπο»: Εκτέλεση σε ζωντανή μετάδοση του «Φαραώ της Κόκας»

Φόνοι κατά... παραγγελία επί ελληνικού εδάφους ανάμεσα σε φατρίες...

Το… «ωραιότερο Πάσχα του κόσμου» με sold out Λευτέρη Πανταζή στο Sea Satin της Μυκόνου

Ταραχή στο νησί των ανέμων θα φέρει ο Λευτέρης...

«Κροτίδες» Αργυρού στο Ντουμπάι

Τα «Ελεύθερος», «Αθήνα μου» και άλλες μεγάλες επιτυχίες του...
spot_img
spot_img