❱❱ Ερευνα-σοκ για τους χώρους εργασίας και το παθητικό κάπνισμα
❱❱ Ερευνα-σοκ για τους χώρους εργασίας και το παθητικό κάπνισμαΤη μνημειώδη ανεπάρκεια όλων των κυβερνήσεων της χώρας να επιβάλουν τον αντικαπνιστικό νόμο, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας, αναδεικνύει νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι το 60% των εργαζομένων στη χώρα μας εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 27,5%.
Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ αναφέρονται στη μελέτη, με επικεφαλής τον λέκτορα Δημόσιας Υγείας δρα Φίλιππο Φιλιππίδη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο Μιλάνο και περιλαμβάνει στοιχεία για τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ανοδική τάση
Ειδικότερα στην έρευνα αναφέρεται ότι πάνω από το ένα τέταρτο (27,5%) των Ευρωπαίων εργαζομένων σε κλειστούς χώρους (γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια) εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα και το ποσοστό αυτό εμφανίζει ανοδική τάση διαχρονικά.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που εκτίθενται στον καπνό των συναδέλφων τους είναι υπερδιπλάσιο (γύρω στο 60%).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι ήταν εκτεθειμένα σε καπνό από τσιγάρα σε εστιατόριο ήταν 72,7% το 2009 και είχε οριακά μειωθεί στο 71,7% το 2014. Στα μπαρ, καφέ όμως οι εκτεθειμένοι σε παθητικό κάπνισμα στη χώρα μας από 79,2% το 2009 είχαν αυξηθεί σε 82,8% το 2014.
«Το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για εκατοντάδες θανάτους στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Οι νόμοι μας είναι καλοί. Αυτό που μένει είναι να εφαρμοστούν» δήλωσε ο δρ Φίλιππος Φιλιππίδης και συνέχισε: «Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δείξει μνημειώδη ανικανότητα να κάνουν το αυτονόητο και να εφαρμόσουν τους νόμους που το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει και υποστηρίζονται από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες. Πόσο ακόμα θα το ανεχόμαστε;»
Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου και καρκίνου των πνευμόνων, με συνέπεια να ευθύνεται για πάνω από 600.000 θανάτους ετησίως στον κόσμο.