❱❱ Ερευνητές γιάτρεψαν πλήρως τον όγκο με συνδυασμό ανοσοθεραπείας – ακτινοθεραπείαςΜια πρωτοποριακή θεραπεία με την οποία κατάφεραν να γιατρέψουν πλήρως τον καρκίνο του εντέρου σε ποντικούς δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια νέα τεχνική που συνδυάζει την ανοσοθεραπεία με την ακτινοθεραπεία και, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, δεν συνοδεύεται από τις παρενέργειες που χαρακτηρίζουν την ακτινοθεραπεία.
Στην έρευνα των επιστημόνων του Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) της Νέας Υόρκης και του Massachusetts Institute of Technology της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Nuclear Medicine», οι ερευνητές σημειώνουν ότι πέτυχαν την ίαση του καρκίνου του εντέρου «σε ποσοστό 100%» στους ποντικούς.
Πιστεύουν ότι η νέα θεραπεία αποδείχτηκε αποτελεσματική διότι μεταφέρει μέσω των αντισωμάτων την κατάλληλη ποσότητα ακτινοβολίας στο κατάλληλο σημείο. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η θεραπεία τους, θεωρητικά, «θα μπορούσε να εξαλείψει σχεδόν όλους τους τύπους του καρκίνου».
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Steven Larson και τη Sarah Cheal του MSKCC, έκανε πειράματα σε 10 ποντικούς με καρκίνο του εντέρου, τους οποίους επέλεξε καθότι από βιολογικής άποψης ο οργανισμός τους είναι παρόμοιος με του ανθρώπου. Στο στόχαστρό τους οι ερευνητές έβαλαν το αντιγόνο με την ονομασία γλυκοπρωτεΐνη Α33 (GPA33), το οποίο βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.
Kοινή δράση
Προϋπάρχουσες έρευνες εντόπισαν το GPA33 στο 95% των καρκίνων του εντέρου, αναδεικνύοντας τη σημασία του. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο αντίσωμα για να πλήξουν το GPA33 και ακολούθως χρησιμοποιήθηκε ένα δεύτερο αντίσωμα, πάνω στο οποίο είχε προσκολληθεί μια ουσία που απελευθερώνει ακτινοβολία.
Η κοινή δράση των αντισωμάτων και της ακτινοβολίας προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων στους ποντικούς, χωρίς να πληγούν τα γειτονικά υγιή κύτταρα. «Ολα τα πειραματόζωα δέχτηκαν τη θεραπεία χωρίς προβλήματα και δεν παρουσίασαν ίχνη καρκινικών κυττάρων στις αναλύσεις μέσω μικροσκοπίου μετά την ολοκλήρωσή της» σχολιάζουν οι ερευνητές.
Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να διευρύνει το δείγμα των πειραματόζωων, καθώς ο αριθμός των 10 ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν είναι μικρός, και στη συνέχεια να περάσει σε κλινικές δοκιμές.