❱❱ Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις λόγω αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικώνΠερίπου 1.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που προκαλούν τα πολυανθεκτικά μικρόβια, που κάνουν «πάρτι» στα ελληνικά νοσοκομεία εξαιτίας της κατάχρησης που γίνεται στα αντιβιοτικά.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Ενδεικτικά, η αντοχή του μικροβίου S.pneumoniae στην πενικιλίνη έχει ξεπεράσει το 40%, καθιστώντας έτσι αναποτελεσματική τη χρήση αυτού του φαρμάκου ως μονοθεραπείας. Το εν λόγω μικρόβιο είναι το συχνότερο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κοινότητα.
Αντίστοιχα αυξάνεται η αντοχή και άλλων σημαντικών παθογόνων μικροβίων σε αντιβιοτικά που μέχρι πρότινος ήταν αποτελεσματικά, περιορίζοντας σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές.Την παραπάνω ζοφερή κατάσταση, που προκαλείται από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, επισημαίνει το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων (CLEO) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (13-19 Νοεμβρίου).
«Εάν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, ο αριθμός των θανάτων από λοιμώξεις σχετιζόμενες με πολυανθεκτικά μικρόβια αναμένεται να είναι 10.000.000 σε παγκόσμιο επίπεδο το 2050 και το κόστος για την αντιμετώπισή τους θα φθάσει το αστρονομικό ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του CLEO.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα βρίσκεται το 2016 σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2013 στην αντίσταση του μικροβίου του εντερόκοκκου στη βανκομυκίνη. Το μικρόβιο αυτό εμπλέκεται σε πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενώ το 2013 η αντίστασή του στο εν λόγω αντιβιοτικό στη χώρα μας ήταν κάτω από 25%, το 2016 κυμάνθηκε από 25% έως 50%.