❱❱ Τι αλλάζει το νέο έτος σε πρωτοβάθμια περίθαλψη και φαρμακευτική πολιτικήΠριν από λίγα 24ωρα υποδεχθήκαμε από τον καινούργιο χρόνο και συνήθως όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο.
Στον χώρο της πολιτικής της Υγείας αυτή η ευχή έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό και οι αποφάσεις που παίρνει η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία.
Το 2017, λοιπόν, φεύγει με «ανοιχτές πληγές» τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και στα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής που έχει χαράξει τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Υγείας. Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) των εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, έχουν καλλιεργήσει ένα αντίξοο περιβάλλον για τις φαρμακοβιομηχανίες στη χώρας μας. Ισως αυτοί οι δυσνόητοι όροι να αφήνουν τελείως αδιάφορους τους πολίτες, ωστόσο η συγκεκριμένη πολιτική είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, γεγονός που αφορά άμεσα όλους.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια θέματα στον χώρο της Υγείας έχουν δρομολογηθεί, ποια έχουν «παγώσει» και ποια δεν έχουν καν ξεκινήσει το 2017, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όσο και στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής. Πάντως από τον απολογισμό του 2017 δεν φαίνεται «φως στο τούνελ» της Υγείας το 2018.
Δίκτυο ιατρών
Το νομοσχέδιο για τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο είναι αναμφισβήτητα το «καμάρι» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς ευαγγελίζεται ότι θα κάνει πραγματικότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Οι ΤΟΜΥ είναι ένα δίκτυο γιατρών (οικογενειακός γιατρός παθολόγος ή γενικός γιατρός και παιδίατρος) που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς (ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι) στα κτίρια του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), στα Κέντρα Υγείας, αλλά και σε νέα κτίρια.
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, όπου θα προσλαμβάνονταν 2.868 επαγγελματίες Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ.) και θα λειτουργούσαν σε 65 πόλεις έως το τέλος του 2017 με αρχές του 2018. Κάθε γιατρός θα είχε υπό την ευθύνη του 2.250 εγγεγραμμένους ενηλίκους, ενώ οι παιδίατροι 1.500 παιδιά ανά περιοχή ευθύνης τους. Στόχος των γιατρών των ΤΟΜΥ είναι ουσιαστικά να «φρενάρουν» τα περιστατικά της ΠΦΥ ώστε να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, για να γίνει εισαγωγή περιστατικού σε νοσοκομείο θα χρειάζεται ο ασθενής να έχει παραπεμπτικό από τους γιατρούς των ΤΟΜΥ.
Η δαπάνη για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι ύψους 300.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 73.500.000 ευρώ θα είναι από τα κρατικά ταμεία και τα υπόλοιπα από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί για τέσσερα χρόνια από το ΕΣΠΑ.