❱❱ Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να απαλλάξουν μεγαλόσωμα ζώα από τον ιόΕλπίδες για την αντιμετώπιση του HIV δημιουργεί η επιτυχία ερευνητών στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να απαλλάξουν μαϊμούδες από τον ιό. Η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Pathogens», τροποποίησε γενετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να σκοτώνουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV.
Σε πρώτη φάση η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του US National Institute of Health, βασίστηκε σε πειράματα στο εργαστήριο και ακολούθως οι ερευνητές δοκίμασαν την τεχνική σε δύο μακάκους.
Μολονότι το δείγμα πειραματόζωων ήταν πολύ μικρό το αποτέλεσμα ήταν τόσο ενθαρρυντικό που οι ερευνητές ετοιμάζονται να αρχίσουν κλινικές δοκιμές εντός των επόμενων δύο ετών.
Στη νέα τεχνική οι ερευνητές τροποποιούν το DNA βλαστοκυττάρων για να παράγουν Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού που φέρουν έναν ειδικό υποδοχέα.
Πρόκειται για συγκεκριμένη μορφή του υποδοχέα CAR, ο οποίος επιτρέπει στα Τ λεμφοκύτταρα να εντοπίσουν και να προσκολληθούν στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV και ακολούθως να τα σκοτώσουν.
Η γενετική τροποποίηση που πραγματοποίησαν οι ερευνητές στα Τ λεμφοκύτταρα λειτουργεί επίσης σαν ασπίδα προστασίας, προστατεύοντάς τα από τον HIV έτσι ώστε να μη μολυνθούν.
Μολυσμένοι
Η εφαρμογή της τεχνικής σε δύο μακάκους που ήταν μολυσμένοι με τον HIV απέδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική σε κάποιο ζώο μεγάλου μεγέθους, γεγονός που είναι βασική προϋπόθεση για να ακολουθήσουν οι κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με την έρευνα, τα γενετικά τροποποιημένα Τ λεμφοκύτταρα σκότωσαν όλα τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα του οργανισμού των μακάκων και τον κράτησαν «καθαρό» για δύο χρόνια. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι η τεχνική της δεν σκοτώνει τα κύτταρα στα οποία ο ιός παραμένει ανενεργός.
Σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν νέες έρευνες με στόχο να αναπτύξουν την τεχνική τους για να σκοτώνει τα μολυσμένα κύτταρα, αλλά και να καθιστά τον οργανισμό ανθεκτικό στον HIV.