❱❱ Περίπου 1.000 Ελληνες «φεύγουν» από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κάθε χρόνοΤα στοιχεία είναι σοκαριστικά! Περίπου 1.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις τις οποίες προκαλούν πολυανθεκτικά μικρόβια, που δυστυχώς εξακολουθούν να κάνουν «πάρτι» στα ελληνικά νοσοκομεία, εξαιτίας της κατάχρησης των αντιβιοτικών αλλά και της έλλειψης ενημέρωσης σε ζητήματα υγιεινής των εργαζομένων.
«Ενας επαγγελματίας υγείας, που φοράει τα ίδια γάντια από ασθενή σε ασθενή και από θάλαμο σε θάλαμο, διασπείρει τα μικρόβια, ακυρώνοντας έτσι την εργασία και τα μέτρα πρόληψης που παίρνουν όλοι οι άλλοι συνάδελφοί του, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές, καθαριστές» εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων.
Για τον λόγο αυτό η διά βίου εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση, η συμμόρφωση και η επιτήρηση είναι τα όπλα για τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που αφορούν όλους τους επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και κοινότητα, εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ) Θεόδωρος Πέππας, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Θλιβερή πρωτιά
Δυστυχώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Ενδεικτικά, η αντοχή του μικροβίου S.pneumoniae στην πενικιλίνη έχει ξεπεράσει το 40%, καθιστώντας έτσι αναποτελεσματική τη χρήση αυτού του φαρμάκου ως μονοθεραπείας. Το εν λόγω μικρόβιο είναι το συχνότερο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κοινότητα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ενημερώνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2016 σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2013, στην αντίσταση του μικροβίου του εντερόκοκκου στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη. Ο εντερόκοκκος προκαλεί επικίνδυνες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ενώ το 2013 η αντίσταση του εντερόκοκκου στη βανκομυκίνη ήταν κάτω από 25%, το 2016 κυμάνθηκε από 25% έως 50%.