❱❱ Το έντονο άγχος σε ηλικιωμένους θεωρείται πρώιμο σύμπτωμα της νόσουΣύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Psychiatry», από επιστήμονες του Brigham and Women’s Hospital, πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Aλτσχάιμερ φαίνεται πως αποτελεί το έντονο άγχος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, οι συσσωρεύσεις της οποίας με τη μορφή πλακών αποτελούν γενεσιουργό αιτία του Αλτσχάιμερ, προκαλούν συμπτώματα αυξημένου άγχους στους ηλικιωμένους ασθενείς.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα υποστηρίζουν την ήδη διατυπωθείσα υπόθεση ότι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα μπορεί να αποτελούν προκλινικές ενδείξεις του Aλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους ασθενείς. Ετσι, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να αφήνεται χωρίς έλεγχο η εμφάνιση στους ηλικιωμένους συμπτωμάτων όπως το άγχος και η κατάθλιψη, ιδίως δε το πρώτο που φαίνεται ότι βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.
Οπως τόνισαν οι επιστήμονες, η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να προηγηθεί της πρώτης εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ στις γνωστικές λειτουργίες ακόμη και κατά δέκα χρόνια – αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στον έγκαιρο εντοπισμό αυτών των ασθενών ή να πραγματοποιηθούν πρώιμες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον χρόνο έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και να «φρενάρουν» την εξέλιξη της νόσου.
Η θλίψη
«Αντί να εξετάσουμε το συνολικό σκορ της κατάθλιψης, εξετάσαμε συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως το στρες. Διαπιστώσαμε ότι σε σχέση με άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η απώλεια ενδιαφέροντος και η θλίψη, τα συμπτώματα του άγχους αυξάνονταν συν τω χρόνω σε εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο» τόνισε η Νάνσι Ντόνοβαν, γιατρός Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital.
Η έρευνα της Ντόνοβαν και των συνεργατών της, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 270 ηλικιωμένων, ηλικίας από 62 έως 90 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο συνδέονταν με την εκδήλωση έντονου άγχους, ακόμη και σε ηλικιωμένους που δεν εμφάνιζαν ακόμη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.