❱❱ Εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πιθανότητα καρκίνου στον τράχηλοΝέο, άκρως ευαίσθητο τεστ υπόσχεται να διπλασιάσει την ακρίβεια με την οποία μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου και να μειώσει έτσι τον αριθμό των θανάτων.
Δοκιμές του Zedscan, όπως ονομάζεται αυτή η νέα τεχνολογία την οποία ανέπτυξε κορυφαίος Βρετανός γιατρός, έδειξε ότι μπορεί να εντοπίσει ακόμα και ανεπαίσθητες αλλαγές στα κύτταρα της μήτρας προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Η σχετική έρευνα που είχε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε στο Σέφιλντ σε 1.200 γυναίκες που είχαν πάρει παραπομπή για περαιτέρω έλεγχο με κολποσκόπηση, εξαιτίας μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων στο τεστ ΠΑΠ. Στις γυναίκες που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως χαμηλού κινδύνου, το ZedScan εντόπισε επιπλέον 50% περιπτώσεις που είχαν πιθανά προκαρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με αυτά που είχε εντοπίσει η κολποσκόπηση.
Πιο ευαίσθητο
Επίσης, κατέγραψε επιπλέον 13% περιπτώσεις στις οποίες η εξέλιξη των προκαρκινικών κυττάρων ήταν πιο προχωρημένη.
Πίσω από το τεστ βρίσκεται ο John Tidy, καθηγητής γυναικολογικής ογκολογίας στο Sheffield Teaching Hospitals NHS Trust. Ο ειδικός δήλωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι το τεστ αυτό έγινε πιο ευαίσθητο στους βιοδείκτες, καθώς τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων που έχουν κυκλοφορήσει για κορίτσια 12 -13 ετών από το 2008 σημαίνουν πρακτικά ότι, αν και θα υπάρχουν μελλοντικά λιγότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου, αυτά θα είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου στο 99,7% των περιπτώσεων.
«Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων προστατεύει από δύο στελέχη του ιού που συνδέονται με τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου και προκαρκινικού σταδίου. Ωστόσο άλλα στελέχη μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον τράχηλο σ’ ένα επίπεδο που είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί» επισημαίνει ο δρ Tidy.