❱❱ Η ομάδα του Νικόλα Παπαδόπουλου ανέπτυξε τεστ που εντοπίζει οκτώ είδηΑπό τον
Γιάννη Κωτσαλά
Μεγάλες προσδοκίες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου γεννά το τεστ που ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα Ελληνα ογκολόγου στις ΗΠΑ, καθώς με αυτό μπορούν να εντοπιστούν οκτώ διαφορετικά είδη της νόσου.
Στόχος είναι το καθολικό τεστ να γίνεται από όλους κάθε χρόνο, όπως η μαστογραφία, ώστε οι γιατροί να μπορούν έγκαιρα να παρέμβουν και να αυξάνουν τις πιθανότητες θεραπείας.
Το τεστ που ανέπτυξε η ομάδα του καθηγητή Ογκολογίας και Παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ήταν το ζητούμενο της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως, γιατί αλλάζει τις ισορροπίες υπέρ των γιατρών. Το νέο τεστ αίματος με την ονομασία CancerSEEK αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο.
Οι δοκιμές έγιναν σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (πρώτου έως τρίτου σταδίου) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Σημειώνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης διάγνωσης για τους καρκίνους ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου.
Το νέο τεστ ανίχνευσε κατά μέσο όρο περίπου το 70% αυτών των καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος τους: από 33% για τον καρκίνο του μαστού ως 98% για τον καρκίνο στις ωοθήκες! Το τεστ, το κόστος του οποίου αναμένεται στα 500 δολάρια, είναι αποτελεσματικότερο στην ανίχνευση καρκίνων δεύτερου και τρίτου σταδίου από ό,τι του πρώτου (ανιχνεύει το 43% κατά μέσο όρο των καρκίνων αρχικού σταδίου).
«Η χρήση ενός συνδυασμού επιλεγμένων βιοδεικτών για την έγκαιρη ανίχνευση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε την παρουσία του καρκίνου» δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Σχετικά με το πόσο αξιοποιήσιμο είναι στην πράξη, τόνισε ότι «ένα τεστ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι χρήσιμο».