❱❱ Η νέα μέθοδος που σταματά την εξάπλωση των κυττάρωνΕναν νέο τρόπο να μειώνουν την τροφοδοσία με ενέργεια των κυττάρων του καρκίνου του μαστού και να αναστέλλουν με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξή τους ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορεί στο μέλλον να βοηθήσουν στη θεραπεία του ανθεκτικού καρκίνου του μαστού.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να έχει εφαρμογή στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους (δηλαδή δύο στους τρεις καρκίνους), εκείνους δηλαδή που «τρέφονται» με οιστρογόνα ή προγεστερόνη.
Στις ασθενείς με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού η ορμονοθεραπεία έχει στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης ή της επανεμφάνισης της νόσου, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των ορμονών, πολύ συχνά όμως ο καρκίνος βρίσκει, παρά τη θεραπεία, νέα μονοπάτια για να εξαπλωθεί.
Παραγωγή ενέργειας
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Βιοχημείας και Βιοφυσικής Τόμας Χέλεντεϊ, και οι συνάδελφοί του αρχικά ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη NUDT5 χρησιμοποιείται από κύτταρα καρκίνου του μαστού για την παραγωγή ενέργειας στον πυρήνα τους και στράφηκαν στην ανάπτυξη ενός μορίου ικανού να εμποδίζει τη δραστηριότητα του NUDT5. Ετσι δημιούργησαν το TH5427, που εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι δρα με επιτυχία ως αναστολέας NUDT5, σταματώντας την εξάπλωση των κυττάρων του καρκίνου του μαστού.
«Αποδείξαμε ότι το TH5427 μπλοκάρει τις NUDT5 εξαρτώμενες διεργασίες σε κύτταρα καρκίνου του μαστού και ότι η στόχευση του NUDT5 μπορεί να αποτελέσει μία πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού» εξήγησαν οι ερευνητές. Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι τώρα να ανακαλύψει περισσότερους αναστολείς NUDT5, οι οποίοι, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής και την παράταση της διάρκειας ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου.
«Πρόκειται για συναρπαστικά ευρήματα, όμως ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς, καθώς ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς λειτουργεί το NUDT5» τόνισε ο καθηγητής Χέλεντεϊ.