❱❱ Επαναστατική μέθοδος με κύτταρα από τα ίδια τα παιδιά που έχουν μικρωτίαΜε ένα πρωτοποριακό (και επιτυχημένο) πείραμα επιστήμονες από το Shanghai Jiao Tong University κατάφεραν να χαρίσουν… αυτιά σε πέντε παιδιά με μικρωτία από το ένα αυτί. Με την επαναστατική μέθοδο που χρησιμοποίησαν μάλιστα έφτιαξαν νέα αυτιά χρησιμοποιώντας τα κύτταρα των ίδιων των παιδιών!
Υπολογίζεται ότι ένα στα 10.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, αγόρια και κορίτσια, γεννιέται με πλήρη ή μερική έλλειψη πτερυγίου ωτός, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής τους όσο και στην ίδια τη λειτουργία της ακοής.
Ας μην ξεχνάμε ότι «αποστολή» του πτερυγίου είναι να συλλέγει και να διοχετεύει τον ήχο στον ακουστικό πόρο.
Ανάπλαση
Οι Κινέζοι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Guangdong Zhou χρησιμοποίησαν κύτταρα από το αυτί κάθε παιδιού για να φτιάξουν νέο χόνδρο και να αναπλάσουν το ανύπαρκτο πτερύγιο. Συγκεκριμένα, συνδύασαν την τρισδιάστατη εκτύπωση με τη μηχανική ιστών στο εργαστήριο. Μέχρι σήμερα η ανάπλαση του πτερυγίου γινόταν είτε με τη χρήση συνθετικών υλικών -πλαστικών πτερυγίων- είτε με ανάπλαση, χρησιμοποιώντας χόνδρο από τα πλευρά των παιδιών.
Με τη βοήθεια μιας αξονικής τομογραφίας που εικονίζει το υγιές αυτί και της 3D-εκτύπωσης οι Κινέζοι έφτιαξαν ένα τρισδιάστατο βιοαποικοδομήσιμο καλούπι αυτιού, μέσα στο οποίο τοποθετήθηκαν τα κύτταρα που είχαν απομονωθεί από τον ατελώς σχηματισμένο χόνδρο. Σε διάστημα 12 εβδομάδων τα κύτταρα του παιδιού είχαν αναπτυχθεί και είχαν λάβει το σχήμα του καλουπιού.
Η πρωτοποριακή μέθοδος, παρόλο που τα αποτελέσματά της ήταν μεν λειτουργικά αλλά όχι αισθητικά τέλεια (σε κάποιες περιπτώσεις τα νέα αυτιά ήταν ελαφρώς παραμορφωμένα), χαιρετίστηκε από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για μια εύκολη και λιγότερο επεμβατική διαδικασία αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών και αποδεικνύει ότι «είμαστε πιο κοντά στην ανάπλαση της δομής του αυτιού».
Επόμενα βήματα των επιστημόνων είναι να βελτιώσουν την τεχνική τους ώστε να πετύχουν καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα και η πειραματική τεχνική να περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών.