❱❱ Πώς ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποφέρει έσοδα στο κράτοςΜπορεί να αποφέρει στα «στεγνά» κρατικά ταμεία έως και 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά παραμένει στη «γωνία» από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες φαίνεται πως ελάχιστα έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει ο ιατρικός τουρισμός.
Σε συνδυασμό με τη «βαριά» βιομηχανία μας, τον τουρισμό, μπορεί να αποτελέσει μια πλούσια πηγή εσόδων για τη χώρα, η οποία θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζεστό χρήμα σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας που διαθέτουν στελεχωμένα και οργανωμένα νοσοκομεία.
nΣύμφωνα με μελέτες, μπορεί άμεσα να μπουν δυναμικά στην αγορά του ιατρικού τουρισμού περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, τα παράλια της Πιερίας, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Περιοχές που έχουν ήδη πολλές αναπτυγμένες νοσοκομειακές μονάδες, ιδιωτικά θεραπευτήρια και κέντρα αποκατάστασης, μεγάλα και μικρά τουριστικά καταλύματα και αεροδρόμια.
nΣύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Τούντα, τα νοσοκομεία μας, με το άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν, μπορούν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου στους τομείς της πλαστικής – αισθητικής χειρουργικής, της αρθροπλαστικής, της αιμοκάθαρσης, της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλους.
nΗ Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας δύναται να αντλήσει από τον ιατρικό τουρισμό 2 δισ. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών. Σ’ έναν χρόνο μπορούμε να προσελκύσουμε 100.000 ασθενείς – τουρίστες, που θα αφήσουν στη χώρα μας 400.000-500.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι παγκοσμίως 5.000.000 τουρίστες-ασθενείς, που συνδυάζουν τις διακοπές με ιατρικές επεμβάσεις, αντιστοιχούν σε 15-20 δισ. τον χρόνο.
nΝα σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κράτη, όπως οι χαμηλές τιμές, το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, το υπέροχο κλίμα σε συνδυασμό με την εξαιρετική διατροφή και την πασίγνωστη φιλοξενία μας στις πολύ καλά οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Ολα αυτά αποτελούν πόλο έλξης τουριστών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για παράδειγμα, ένας Γερμανός, Αμερικανός ή Γάλλος νεφροπαθής που θέλει να έρθει στη χώρα μας και γνωρίζει μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου του ότι στη Νάξο λειτουργεί μια άριστα οργανωμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τότε θα επισκεφτεί το νησί μαζί με την οικογένειά του.