Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Παύλος Μελής Καλλιτσουνάκης: Παίρνει το λαούτο και μας ταξιδεύει

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 22.00, ο Παύλος Μελής...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Ο Δήμος Καλλιθέας βράβευσε την Πένυ Σκάρου για την προσφορά της

Τίμησαν την Πένυ Σκάρου για την προσφορά της στο...

Ενοχο το ασβέστιο

❱❱ Τα αυξημένα επίπεδά του στον εγκέφαλο ευθύνονται για την εμφάνιση του ΠάρκινσονΕλπίδες για τη θεραπεία του Πάρκινσον γεννούν τα συμπεράσματα νέας μελέτης του Cambridge University, που αποκάλυψε ότι τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον εγκέφαλο συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ασβέστιο παίζει κομβικό ρόλο στην πρόσδεση των απολήξεων των νεύρων με μία πρωτεΐνη, την άλφα-συνουκλεΐνη (α-syn), και στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους. Οταν όμως τα επίπεδα του ασβεστίου στον εγκέφαλο ξεπεράσουν κάποια συγκεκριμένα επίπεδα, οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται με παράξενο τρόπο σχηματίζοντας νημάτια και ενεργοποιείται μια διαδικασία κυτταρικού θανάτου.

Αισθητήρας

Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει εδώ και καιρό ότι η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται όταν οι φυσικά απαντώμενες πρωτεΐνες διπλώνονται σε λάθος σχήμα και κολλούν μαζί με άλλες πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας τελικά λεπτές νηματοειδείς δομές που ονομάζονται αμυλοειδή ινίδια ή Lewy. Ωστόσο, ως σήμερα δεν γνώριζαν τι προκαλεί αυτές τις ανώμαλες αναδιπλώσεις. «Πιστεύουμε ότι η άλφα-συνουκλεΐνη λειτουργεί σχεδόν σαν ένας αισθητήρας ασβεστίου. Με την παρουσία του συγκεκριμένου στοιχείου αλλάζουν η δομή της και ο τρόπος που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον της» εξήγησε η Dr Janin Lautenschlager, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Η αύξηση του ασβεστίου στον εγκέφαλο ουσιαστικά παίζει ρόλο στην έναρξη της αλυσιδωτής αντίδρασης, η οποία οδηγεί στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, τόνισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι με τη βοήθεια φαρμάκων που είναι γνωστά ως ανταγωνιστές του ασβεστίου θα μπορούσαν να ανακόψουν την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στον εγκέφαλο και άρα να προλάβουν την εμφάνιση της νόσου.

Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ενδιαφέρουσα επειδή είναι η πρώτη που απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της άλφα-συνουκλεΐνης και του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, η οποία, αν διαταραχθεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβη που τελικά οδηγεί στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως για παράδειγμα το τυρί, δεν επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Η άγνωστη σχέση της Κατερίνας Κανονίδου με την Ανδριολάτου και την οικογένειά της

Είναι το κοριτσάκι που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό στη μυθοπλασία

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Σε πελάγη ευτυχίας η Λούκα Κατσέλη που έγινε ξανά γιαγιά

Χριστουγεννιάτικη άφιξη γεμάτη ευτυχία για τη Λούκα Κατσέλη,...