❱❱ Η πρωτοποριακή επέμβαση που αποτρέπει την τύφλωσηΠρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση υπόσχεται να βοηθήσει χιλιάδες άτομα με γλαύκωμα να αποφύγουν την τύφλωση. Μάλιστα η τεχνική που εφαρμόζει ο Gok Ratnarajan στο Queen Victoria Hospital NHS Foundation Trust της Βρετανίας μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την επέμβαση για καταρράκτη, από τον οποίο συχνά πάσχουν οι ασθενείς με γλαύκωμα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να υποβληθούν σε δύο διαφορετικές επεμβάσεις.
Το γλαύκωμα προκαλείται από την αύξηση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής πίεσης. Αυτή με τη σειρά της καταστρέφει το οπτικό νεύρο οδηγώντας σε τύφλωση. Η αύξηση της ποσότητας του υγρού μπορεί να οφείλεται στην κακή λειτουργία των αγωγών που αφαιρούν το υγρό.
Κολλύριο
Ως τώρα η κύρια θεραπευτική μέθοδος προέβλεπε τη χρήση κολλυρίου, το οποίο συντελεί στη μείωση της παραγωγής του υγρού στο εσωτερικό του ματιού ή στη βελτίωση της αποβολής του από το μάτι. Πολλοί ασθενείς, όμως, ξεχνούν να βάζουν σταγόνες από το κολλύριο την κατάλληλη ώρα, με κίνδυνο να προκαλέσουν ζημιά στην όρασή τους.
Οι πιο βαριές μορφές γλαυκώματος αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως θεωρείται ιδιαίτερα επεμβατική.
Η νέα τεχνική συνδυάζει τη χρήση λέιζερ με την τοποθέτηση στεντ, που είναι μικροσκοπικοί σωλήνες οι οποίοι βοηθούν στην αφαίρεση του υγρού από το εσωτερικό του ματιού. Σύμφωνα με τον Ratnarajan, η επέμβαση είναι ιδανική για ασθενείς με μέτριας σοβαρότητας γλαύκωμα: «Η επέμβαση που κάνουμε έχει διπλό σκοπό, καθώς, από τη μια, δεν επιτρέπει τη χειροτέρευση του γλαυκώματος και, από την άλλη, μειώνει την εξάρτηση των ασθενών από το κολλύριο».
Κατά την επέμβαση ο χειρουργός πραγματοποιεί τομή 2 χιλιοστών στο μάτι, τοποθετώντας σε αυτή δύο στεντ μήκους 0,4 χιλιοστά καθένα, μέσω των οποίων αφαιρείται το παραπανίσιο υγρό από το εσωτερικό του ματιού. Στη συνέχεια «βομβαρδίζεται» με λέιζερ η περιοχή του ματιού που παράγει το υγρό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή του.