❱❱ Ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όταν καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα, «αδυνατίζουν»!ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Τα μακαρόνια όχι μόνο δεν παχαίνουν, όπως πιστεύεται μέχρι τώρα, αλλά μπορεί να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, υποστηρίζουν ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα του δρος Τζον Σιβενπίπερ από το St. Michael’s Hospital του Τορόντο σε δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ Open» επισημαίνει ότι τα ζυμαρικά «αδυνατίζουν», αρκεί να καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα, στο πλαίσιο υγιεινής διατροφής.
Η έρευνά τους βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων 2.448 ατόμων που συμμετείχαν σε 29 έρευνες για τις συνέπειες της κατανάλωσης ζυμαρικών και άλλων υδατανθράκων στο σωματικό βάρος. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έτρωγαν στο πλαίσιο διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 3,3 μερίδες ζυμαρικών την εβδομάδα, με κάθε μερίδα να αντιστοιχεί σε περίπου μισό πιάτο μαγειρεμένα ζυμαρικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έπειτα από 12 εβδομάδες το βάρος τους όχι μόνο δεν είχε αυξηθεί, αλλά μειώθηκε κατά περίπου μισό κιλό.
Ο Σιβενπίπερ εξηγεί ότι τα μακαρόνια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με τους άλλους υδατάνθρακες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος και δεν ενεργοποιεί τον μηχανισμό αποθήκευσης λίπους.
«Ζυγίζοντας τις αποδείξεις που εντοπίσαμε, μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές συνέπειες στο σωματικό βάρος όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής» δήλωσε ο ερευνητής, ξεκαθαρίζοντας ότι «η έρευνα έδειξε ότι τα ζυμαρικά δεν συμβάλλουν στην αύξηση του λίπους στο σώμα».