❱❱ Eίναι η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος πριν μπει στο χειρουργείο για μια μικρή ή μεγάλη επέμβαση: «Κι αν δεν ξυπνήσω μετά το χειρουργείο; Πώς θα αντιδράσει το σώμα όσο ο εγκέφαλος κοιμάται;» Ο φόβος και η αγωνία για την έκβαση της επέμβασης γεννούν τέτοια ερωτήματα και οι αναισθησιολόγοι εξηγούν ότι ο φόβος αυτός είναι κατανοητός και ανθρώπινος. Ομως, από ένα σημείο και μετά, παίρνει υπερβολικές διαστάσεις, κυρίως λόγω της άγνοιας που υπάρχει στους περισσότερους από εμάς για την αναισθησία.
■ Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει τον φόβο του ο ασθενής είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή του από τον ειδικό αναισθησιολόγο γιατρό.
■ Πρέπει να γνωρίζει ότι η αναισθησία προκαλείται από ένα «μείγμα» φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες διοχετεύονται στον οργανισμό μέσω ενός καθετήρα, που τοποθετείται σε φλέβα του χεριού, και έχει τρεις στόχους: την απώλεια της συνείδησης, την αναλγησία και την πλήρη χαλάρωση των μυών. Αναισθητικά φάρμακα μπορεί, επίσης, να χορηγηθούν και μέσω της αναπνοής που υποστηρίζεται μηχανικά.
■ Τα είδη των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν τα γενικά αναισθητικά, τα υπνωτικά, τα κατασταλτικά, τα μυοχαλαρωτικά και τα αναλγητικά. H δοσολογία και το είδος τους εξαρτώνται από το ιστορικό, το βάρος και την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από τη διάρκεια του χειρουργείου.