❱❱ Δημοφιλή σκευάσματα για πολλές παθήσεις ευθύνονται για την εμφάνιση της ασθένειαςΝέα μελέτη του University of East Anglia κηρύσσει δημοφιλή φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων υγείας, ένοχων για την εμφάνιση άνοιας.
Ο λόγος για τα αντιχολινεργικά, τα οποία, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, φαίνεται ότι αυξάνουν κατά ένα τρίτο (30%) τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, ακόμη κι αν η λήψη τους είχε γίνει 20 ολόκληρα χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων!
Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων χρησιμοποιείται ευρέως σε ασθενείς με κατάθλιψη, ακράτεια, υπέρταση, καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά και σε ασθενείς με Πάρκινσον.
Προειδοποίηση
Οι επιστήμονες (με επικεφαλής τον καθηγητή George Savva) που υπογράφουν τη νέα μελέτη, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της, καθώς συμπεριέλαβε 40.770 ασθενείς με άνοια και 283.933 ασθενείς χωρίς άνοια και δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal», εφιστούν την προσοχή στους γιατρούς ώστε να μη χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ασθενείς άνω των 45 ετών, την ίδια ώρα που προειδοποιούν εκείνους που τα λαμβάνουν να μην τα διακόψουν, καθώς τα οφέλη από τη θεραπεία τους είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερα από τον κίνδυνο που ελλοχεύει. Αλλωστε, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι πολύ μεγαλύτερος αν κάποιος ακολουθεί ανθυγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, παρά αν λαμβάνει αντιχολινεργικά.
Τα αντιχολινεργικά φάρμακα δρουν μπλοκάροντας στον εγκέφαλο έναν χημικό αγγελιαφόρο που λέγεται ακετυλοχολίνη, η οποία επιδρά στη διάθεση, στην κίνηση και τη λειτουργία της κύστης.
Μάλιστα, υπάρχει ήδη οδηγία σχετικά με τη χορήγησή τους σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, καθώς η λήψη τους έχει συνδεθεί με βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, που περιλαμβάνουν πτώσεις, σύγχυση και προβλήματα στη μνήμη.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι επιστήμονες είναι αν όντως τα αντιχολινεργικά συμβάλλουν στην εμφάνιση της άνοιας ή αν τα φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί για να αντιμετωπίσουν τα πολύ πρώιμα συμπτώματά της.