Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Φινάλε για το «Secret Song» με 6% τηλεθέαση

Στο φινάλε του «Secret Song», που έριξε αυλαία το...

Η Ελένη Καρακάση το γυμνάζει το κορμί

Δεν χάνει μάθημα η Ελένη Καρακάση, που έχει πάρει...

Ολοι… «Καπούτ» στο θέατρο «Αλκμήνη»

Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθετεί ένα ξεχωριστό έργο του Ιταλού...

Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν φέρνουν junk food στα γυρίσματα τις κυνηγάω»

Η Παναγιώτα Βλαντή παραβρέθηκε στη νέα εκπομπή της Ελένης...

Βακτήρια και διάθεση

❱❱ Πώς επηρεάζουν ανθρώπινα όργανα, ανάμεσα στα οποία είναι και ο εγκέφαλοςΤα βακτήρια του εντέρου δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μόνο στην πέψη, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά και τη διάθεση του ανθρώπου, σημειώνει νευροψυχίατρος του McMaster University στον Καναδά, αποκαλύπτοντας τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η δρ Jane Foster επισημαίνει ότι η έρευνά της βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα επιστημόνων του Kyushu University. Οι Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που δεν είχαν καθόλου βακτήρια στο έντερό τους είχαν στον οργανισμό τους διπλάσια ποσότητα ορμονών του στρες.
Η Foster πήγε την έρευνα ένα βήμα πιο πέρα. Οπως εξηγεί στο BBC, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και στον εγκέφαλο είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει πληροφορίες από το έντερο στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τη διάθεση του ανθρώπου.

Η ερευνήτρια αναφέρει επίσης ότι τα βακτήρια διασπούν τις ίνες των τροφών που φτάνουν στο έντερο, παράγοντας μια κατηγορία λιπιδίων που αποκαλούνται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν διάφορα όργανα, ανάμεσα στα οποία είναι και ο εγκέφαλος. Επιπρόσθετα η Foster τονίζει ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επίσης εμπλέκεται στη διαμόρφωση της διάθεσης.

Το DNA

Τέλος, μια σειρά ερευνών έχει δείξει ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσης μπορεί να παίζει το γενετικό υλικό των βακτηριδίων του εντέρου. Οι επιστήμονες το αποκαλούν «microRNAs» και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, μπορεί να αλλοιώσει το DNA των ανθρώπινων νευρικών κυττάρων, επηρεάζοντας τη λειτουργία -μεταξύ άλλων- και αυτών που καθορίζουν τη διάθεση.

Τα λεγόμενα της Foster ενισχύει ο καθηγητής Ted Dinan του Cork University Hospital της Ιρλανδίας. Επισημαίνει ότι η κακή διατροφή εξασθενεί τα βακτήρια του εντέρου και φαίνεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση κακής διάθεσης. Ο ερευνητής παρατήρησε ότι όσοι έπασχαν από κατάθλιψη είχαν διαφορετική σύνθεση στον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου σε σχέση με τους υγιείς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...