Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κώστας Τουρνάς: «Δεν θα ξεχάσω την κοινή μας πορεία με τον Ρόμπερτ...

Ο Κώστας Τουρνάς παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Weekenders....

Ραμόνα Βλαντή: «Έχω στο σπίτι δύο παιδιά που τα σέβομαι απόλυτα»

Η Ραμόνα Βλαντή παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Happy...

Νίκος Βέρτης: «Κάνω την προσευχή μου πριν βγω στη σκηνή»

Ο Αντώνης Σρόιτερ συνάντησε τον Νίκο Βέρτη στη Νέα...

Glamorous και στιλάτη η Ιωάννα Σιαμπάνη

Μια εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε η Ιωάννα Σιαμπάνη, που έχει...

Μύκητας κατά της επιληψίας

❱❱ Εντοπίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα και γεννά ελπίδες για θεραπεία της ασθένειαςΣε έναν μύκητα από την Ερυθρά Θάλασσα, συγκεκριμένα σε δύο μεταβολίτες (χημικές ουσίες) που αυτός παράγει, ανακάλυψαν οι επιστήμονες μία πιθανή θεραπεία για την επιληψία, ασθένεια για την οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη ανακάλυψης νέων θεραπειών, αφού πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Υπολογίζεται ότι για ποσοστό που φτάνει το 30%, από τα συνολικά 50.000.000 άτομα που πάσχουν από επιληψία σε ολόκληρο τον κόσμο, οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 15.000.000 πάσχοντες έχουν ανάγκη από μια θεραπεία που να λειτουργεί γι’ αυτούς, που να προλαμβάνει δηλαδή τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρίσεων.

Στον βυθό

Επιστήμονες από το Aberdeen University και το University of Leuven συνεργάστηκαν κάτω από την «ομπρέλα» του ευρωπαϊκού προγράμματος «EU PharmaSea project» αναζητώντας στον βυθό της θάλασσας, στα πιο βαθιά, κρύα ή ζεστά ανεξερεύνητα σημεία της, μοναδικά φυσικά προϊόντα που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία διάφορων νοσημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακάλυψαν τον μύκητα Aspergillus fumigatus, ο οποίος παράγει δύο γ-λακτάμες, την ψευροτίνη Α2 και την αζασπιροφουράνη Α. Οταν οι δύο ουσίες δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο, σε ζωικά μοντέλα με επιληψία (ψάρια-ζέβρες), κατάφεραν να μειώσουν όχι μόνο τον αριθμό αλλά και τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα από τα ψάρια-ζέβρες επιβεβαιώθηκαν σε μοντέλα ποντικών (θεωρούνται πιο κοντινά στον άνθρωπο), μειώνοντας επίσης τη διάρκεια των κρίσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Peter de Witte και Marcel Jaspars που υπογράφουν τη μελέτη, αυτή ήταν η πρώτη συστηματική μεγάλης κλίμακας έρευνα που αναζήτησε φυσικά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανά αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Chemical Neuroscience» της Αμερικανικής Ενωσης Χημείας, καλώντας σε περαιτέρω έρευνα των δύο αυτών μεταβολιτών για την παραγωγή ανάλογών τους και την ανάπτυξη νέων αντιεπιληπτικών θεραπειών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...