Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Γυμναστική στα γεράματα!

❱❱ Μελέτη δείχνει βελτιώσεις στις πνευματικές δεξιότητες των ηλικιωμένωνΗ γυμναστική είναι ένας από τους ισχυρότερους «συμμάχους» των ηλικιωμένων, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τόσο τη σωματική ενδυνάμωση όσο και την πνευματική, καταλήγοντας στο ρητό των αρχαίων Ελλήνων «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει ακόμη μία νέα μεγάλη μελέτη, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology: Clinical Practice». Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Miller του πανεπιστημίου του Μαϊάμι επανεξέτασαν 98 ήδη δημοσιευμένες έρευνες για πάνω από 11.000 ηλικιωμένα άτομα με μέσο όρο 73 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονταν τουλάχιστον 52 ώρες το εξάμηνο (δηλαδή περίπου μία ώρα ανά συνεδρία) είχαν βελτιώσει τις πνευματικές δεξιότητές τους.

Αλλαγές

Οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν συγκεκριμένες, σημαντικές αλλαγές ως προς την πνευματική οξυδέρκεια, όπως βελτιώσεις στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών ή στην ποσότητα του χρόνου που χρειάζονταν για να φέρουν εις πέρας μια δουλειά, ως προς την ανώτερη εκτελεστική λειτουργία ή την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου, εστίασης της προσοχής και επίτευξης στόχων.

Να σημειωθεί ότι επί του συνόλου του δείγματος το 59% ήταν υγιές και το 26% είχε ήπια γνωστική εξασθένηση που μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομη φάση για την εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ. Το 15% ήταν διαγνωσμένο με άνοια και το 58% του συνόλου δεν αθλούνταν τακτικά. Από αυτούς που γυμνάζονταν η συχνότερη μορφή άσκησης ήταν η αερόβια άθληση, όπως το περπάτημα. Σε μερικές μελέτες είχε γίνει συνδυασμός αερόβιας άσκησης με πρόγραμμα ενδυνάμωσης ή αντίστασης, ενώ ένας μικρός αριθμός εθελοντών έκανε γιόγκα ή τάι τσι.
Τελικά, οποιαδήποτε μορφή άσκησης είχε οφέλη για τη μνήμη στους ηλικιωμένους, με τις επιδράσεις της να εκτείνονται ακόμα και στα άτομα που είχαν ήδη εδραιωμένη άνοια.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, «η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου. Επιπλέον, παράγονται ενδορφίνες, φυσικές χημικές ουσίες που αυξάνουν την ευχαρίστηση και την κινητοποίηση. Αυτό γενικότερα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής του ατόμου και της οπτικής του για τα πράγματα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...