❱❱ «Αιμορραγία» στο Ταμείο του ΕΟΠΥΥ από την αλόγιστη συνταγογράφησηΤο πάρτι στον χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων φαίνεται ότι καλά κρατεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ να βάλει φραγμό στην αλόγιστη συνταγογράφηση, που προκαλεί σοβαρή «αιμορραγία» στο Ταμείο του οργανισμού.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα οικονομικά μεγέθη, αρκεί να γνωρίζουμε ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 15.576.000 διαγνωστικές εξετάσεις, από απλές αιματολογικές, χοληστερίνης, καρδιογραφήματα έως και υπερήχους, μαγνητικές τομογραφίες και αξονικές.
Συνολικά για τις εξετάσεις του 2016 ο ΕΟΠΥΥ είχε προϋπολογίσει και πλήρωσε στα διαγνωστικά κέντρα 302.000.000 ευρώ, από τα 372.000.000 ευρώ που απαιτούσαν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας.
Σκληρά μέτρα
Το Μνημόνιο το 2010 και συγκεκριμένα η τρόικα ανάγκασε τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να βάλουν αυστηρούς κανόνες, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα και αλλεπάλληλους «κόφτες» στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων, στον αριθμό που θα μπορούσε να κάνει ο κάθε ασθενής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και να αυξήσουν τη συμμετοχή στους πολίτες που πλέον πληρώνουν ένα ποσό (περίπου 10%) από την τσέπη τους.
Το 2013 εφαρμόστηκε στους παρόχους υγείας (γιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια, φαρμακοποιοί κ.λπ.) το rebate (αναγκαστική έκπτωση) και clowback (αναγκαστική επιστροφή χρημάτων όταν υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν), και άρχισε να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), όπου ουσιαστικά ξεκίνησε και ο έλεγχος. Ετσι ο ΕΟΠΥΥ, που ιδρύθηκε το 2012, είδε την πρώτη «σοκαριστική» εικόνα της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος και το τεράστιο πάρτι που είχε στηθεί στον χώρο της υγείας και στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.
Στη συνέχεια φτάνουμε στη σημερινή αριστερή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία, αφού πρώτα προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα, έκανε και αυτή με τη σειρά της σημαντικά βήματα για τον εξορθολογισμό των οικονομικών στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω αυστηρών περιορισμών στη συνταγογράφηση ανά ιατρική ειδικότητα, αλλά και μέσω της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις ασθένειες, που ουσιαστικά ορίζουν τον αριθμό συγκεκριμένων εξετάσεων που απαιτούνται για κάθε πάθηση.