Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Ελεγχόμενη «βόμβα»

❱❱ Τι συμβαίνει με τις επιδημίες λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκεςΣυχνά έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των επιδημιών εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες σε ορισμένα από τα 25 κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν διάσπαρτα στη χώρα, όπως στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και σε ακατάλληλα καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.

Oμως, τι συμβαίνει πραγματικά; Πόσο καλυμμένη υγειονομικά είναι η χώρα μας απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται καθημερινά από τις πύλες εισόδου στον Εβρο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και τη Λέρο; Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από επιδημίες, όπως χολέρα ή φυματίωση, τις οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν άνθρωποι που έρχονται από 77 φτωχές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, όπως η Σομαλία, το Κονγκό, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ινδία;

«Καταρχάς, ψυχραιμία» συστήνει ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο παιδίατρος Αγης Τερζίδης, ο οποίος έχει εξειδικευτεί σε θέματα υγείας ευπαθών ομάδων – μετακινούμενων πληθυσμών.

Ο κ. Τερζίδης έχει να επιδείξει σημαντική δράση στον χώρο των ανθρωπιστικών ΜΚΟ και έχει συμμετάσχει σε εθνικές και διεθνείς αποστολές των Γιατρών του Κόσμου, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων οργανώσεων, γι’ αυτό και δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις.

Κρύο και λάσπες

Ωστόσο, επειδή γνωρίζει ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, μας μιλάει με στοιχεία: «Θυμάστε πολύ καλά το 2015, τότε που στην Ειδομένη είχαμε στα χωράφια περίπου 10.000 ανθρώπους που ζούσαν σε σκηνές, κάτω από τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής. Μέσα στο κρύο, στη βρομιά και στις λάσπες. Ακόμη και τότε, λοιπόν, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση, δεν υπήρξε καμιά επιδημία. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια καλή διαχείριση όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων, όχι τις συνθήκες διαβίωσης».

Η μοναδική επιδημία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τερζίδης, είναι της ιλαράς, και μάλιστα, ενώ στον πληθυσμό των Ρομά έχουν καταγραφεί 3.000 κρούσματα, στον πληθυσμό των μεταναστών – προσφύγων είναι λιγότερα από 30. Και αυτό είναι σε θέση να το γνωρίζει άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω της Εβδομαδιαίας Εκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών. Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκεντρώνει στοιχεία για όλα τα λοιμώδη νοσήματα (φυματίωση, λύσσα, μηνιγγίτιδες, χολέρα, ελονοσία κ.λπ.) μέσω των νοσοκομείων, όπου συμπληρώνονται οι ειδικές φόρμες, από τις εισαγωγές που γίνονται από τον γενικό πληθυσμό και τους μετανάστες – πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμέρισμα κ.λπ.

«Είχαμε κάποια ξεσπάσματα ηπατίτιδας Α στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, γιατί γίνονται αμέσως εμβολιασμοί στα παιδιά και στους οικείους τους από τους γιατρούς που είναι στα κέντρα. Στους ενήλικες δεν γίνονται εμβόλια. Οι εμβολιασμοί αφορούν μόνο τα παιδιά» μας εξηγεί ο κ. Τερζίδης και συμπληρώνει: «Ολοι γνωρίζουμε ότι, όταν υπάρχει ένας πληθυσμός που συνωστίζεται, με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο, τότε υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Υπάρχει. Ομως το θέμα είναι η αντίδραση της οργανωμένης Πολιτείας. Πρέπει να αρχίσουμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις παρεμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά και αυτό το βλέπουμε από τα αποτελέσματα που έχουμε».

—-

Αυξομειώσεις στις ροές ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Οι ροές των προσφύγων – μεταναστών κυμαίνονται ανάλογα με τους μήνες αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Το 2015, όταν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτά, είχαν περάσει από τη χώρα μας σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2016 ήρθαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 173.614 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το 2017 κατεγράφη ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, δηλαδή μόνο 29.595! Το 2018 τον Μάρτιο ήρθαν 3.500 έως 3.700, αλλά τον περασμένο Απρίλιο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 6.600 πρόσφυγες και μετανάστες: «Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουμε και αυξομειώσεις στις ροές. Φέτος η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δυστυχώς οι δουλέμποροι μπαίνουν και από τον Εβρο παράνομα» μας είπε ο ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο παιδίατρος κ. Τερζίδης. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες είναι κυρίως Σύροι, λόγω του πολέμου στη χώρα τους, ενώ οι μετανάστες είναι από 77 χώρες, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Σομαλία, Σουδάν, Γκάνα, Κονγκό, Νιγηρία, Καμερούν, Ινδία, Μαρόκο, Γκάμπια, Υεμένη κ.λπ.

—-

Τα κρούσματα στα κέντρα φιλοξενίας 

Τον Μάρτιο του 2016 άρχισε η χρηματοδότηση της τάξεως των 25.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση έως και τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα ανανεωθεί η χρηματοδότηση και η χώρα μας θα ενισχυθεί με μεγαλύτερο ποσό, όπως υποστηρίζει ο κ. Τερζίδης. 

Τι έγινε με αυτά τα χρήματα; Το ΚΕΕΛΠΝΟ εγκατέστησε αμέσως το ηλεκτρονικό σύστημα Εβδομαδιαίας Επιδημιολογικής Επιτήρησης στα 25 κέντρα φιλοξενίας που στήθηκαν στη χώρα, ιδιαίτερα στα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, και αποτελούν τις πύλες εισόδου, και στον Εβρο.

Εξαρση

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την εβδομάδα 7 Μαΐου έως και 13 Μαΐου 2018 από τα δεδομένα των 23 από τα 25 κέντρα φιλοξενίας παρατηρήθηκαν: έξαρση αιμορραγικής διάρροιας (2 κρούσματα), 152 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδα χωρίς αίμα σε 70 περιστατικά, 12 κρούσματα εξανθήματος με πυρετό, 49 κρούσματα υποψίας ψώρας, 16 περιστατικά υποψίας φυματίωσης και πέντε ίκτερου με οξεία έναρξη.

«Οι παρεμβάσεις του ιατρικού προσωπικού είναι άμεσες και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία σε όσα από αυτά απαιτείται. Γι’ αυτό η κατάσταση είναι έως τώρα ελεγχόμενη», μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι ροές των προσφύγων – μεταναστών κυμαίνονται ανάλογα με τους μήνες αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Το 2015, όταν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτά, είχαν περάσει από τη χώρα μας σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2016 ήρθαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 173.614 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2017 κατεγράφη ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, δηλαδή μόνο 29.595! Το 2018 τον Μάρτιο ήρθαν 3.500 έως 3.700, αλλά τον περασμένο Απρίλιο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 6.600 πρόσφυγες και μετανάστες: «Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουμε και αυξομειώσεις στις ροές. Φέτος η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δυστυχώς οι δουλέμποροι μπαίνουν και από τον Εβρο παράνομα» μας είπε ο ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο παιδίατρος κ. Τερζίδης. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες είναι κυρίως Σύροι, λόγω του πολέμου στη χώρα τους, ενώ οι μετανάστες είναι από 77 χώρες, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Σομαλία, Σουδάν, Γκάνα, Κονγκό, Νιγηρία, Καμερούν, Ινδία, Μαρόκο, Γκάμπια, Υεμένη κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...