Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Τέλος στην αιμοκάθαρση!

❱❱ Επιστήμονες στοχεύουν να αλλάξουν με ένα εμφύτευμα τη ζωή των νεφροπαθώνΕνα εμφύτευμα με μέγεθος όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ, που θα κάνει τη δουλειά των νεφρών, δίνει σε Αμερικανούς επιστήμονες την ελπίδα ότι σύντομα θα πετύχουν την οριστική απαλλαγή των νεφροπαθών από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης ή την ανάγκη της μεταμόσχευσης. 

Οι νεφροί απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα, ελέγχουν την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και «φτιάχνουν» τις ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ διατηρούν την υγεία των οστών μας.

Οταν όμως δεν λειτουργούν, η αιμοκάθαρση έρχεται να υποκαταστήσει τη νεφρική λειτουργία. Στην αιμοκάθαρση χρησιμοποιούνται το αίμα του ασθενούς, ένα φίλτρο και ένα ειδικό διάλυμα υγρών, μέσω του οποίου αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας των νεφρών, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνονται χρήσιμα συστατικά. Ενας νεφροπαθής χρειάζεται αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, που διαρκεί τρεις τέσσερις ώρες κάθε φορά.

Με στόχο να ξεπεραστεί αυτή η ταλαιπωρία, εντός των προσεχών μηνών θα αρχίσουν σε ανθρώπους οι δοκιμές του νέου εμφυτεύματος, που μιμείται τις λειτουργίες του ανθρώπινου νεφρού! Αν στεφθούν με επιτυχία, το πρωτοποριακό «τεχνητό όργανο» θα αποτελεί πραγματικότητα σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Κύτταρα

Το εμφύτευμα αποτελείται από δύο μέρη: φίλτρα τα οποία απομονώνουν τις επιβλαβείς, άχρηστες ουσίες από το αίμα και έναν «βιοαντιδραστήρα», αποτελούμενο από νεφρικά κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Ο βιοαντιδραστήρας μεταφέρει τις ουσίες είτε στο αίμα είτε στην κύστη, ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό. Το φιλτραρισμένο αίμα επιστρέφει στην κυκλοφορία μέσω της φλέβας στην οποία συνδέεται η συσκευή.

Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα επιβεβαιώσουν αν η συσκευή και τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένη είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, αλλά και αν τα επιμέρους στοιχεία της εκτελούν σωστά την αποστολή τους, που είναι το φιλτράρισμα του αίματος.
Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, που έκαναν λόγο για «μια μεγάλη αλλαγή, με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...