❱❱ Βηματοδότης εντοπίζει και σταματά τις κρίσειςΕνα νέο ιατρικό επίτευγμα έρχεται να αλλάξει τους κανόνες για όσους πάσχουν από επιληψία! Ενας βηματοδότης που έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να σταματά τις επιληπτικές κρίσεις χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ο βηματοδότης εμφυτεύτηκε στον εννιάχρονο Σιμουκάι Σαμπίρα, ο οποίος παρουσίαζε έως και 14 επιληπτικές κρίσεις την ημέρα και άμεσα τις είδε να μειώνονται στον εντυπωσιακό αριθμό των δύο την εβδομάδα. Το παιδί από το Σάρεϊ έγινε έτσι ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη που δοκίμασε το εμφύτευμα, ενώ για χρόνια δεν έβλεπε αποτέλεσμα από τη φαρμακευτική θεραπεία που λάμβανε. Η συσκευή SenTiva έχει το μέγεθος ενός κέρματος και χρησιμοποιείται από εμπειρογνώμονες στο King’s College Hospital του Λονδίνου, αφού εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο. Λειτουργεί με τη λογική του βηματοδότη, αφού ρυθμίζει την ακανόνιστη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου που οδηγεί στις επιληπτικές κρίσεις.
Διέγερση
Το SenTiva παρακολουθεί επίσης την εγκεφαλική δραστηριότητα και παρέχει περισσότερη διέγερση, όταν «εκτιμά» ότι μπορεί να ακολουθήσει μια κρίση. Η επιληψία επηρεάζει περίπου 600.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη στους επιστήμονες, αν και ορισμένες δομικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι υπαίτιες. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών δεν βλέπει καμία αλλαγή παρά την αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης μια επιλογή, αλλά μόνο εάν η πληγείσα περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη.
Το νέο εμφύτευμα θεωρείται σημαντικό για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς είναι σε θέση να αντιμετωπίζει περισσότερες από μία κρίσεις ημερησίως, ενώ μπορεί επίσης να προγραμματιστεί ώστε να λειτουργεί τις ώρες που ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει την κρίση. Η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση του βηματοδότη εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί μία ώρα. Η γεννήτρια εμφυτεύεται κάτω από την αριστερή κλείδα και έχει συνδεδεμένο ένα καλώδιο που περιέχει δύο ηλεκτρόδια τα οποία «ασφαλίζουν» στο νεύρο του πνεύμονα.