Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Υγρός κίνδυνος

❱❱ Ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των πνιγμών στην ΕλλάδαΑκόμη μια αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά τους πνιγμούς στο νερό, παρότι είναι νησιωτική χώρα. 

Ηδη διανύουμε την εποχή υψηλού κινδύνου, οι παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά και το υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα.
Τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά, καθώς κάθε χρόνο κατά μέσον όρο χάνουν τη ζωή τους στο νερό 400 άνθρωποι, εκ των οποίων 35 είναι παιδιά και έφηβοι. Παράλληλα, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίζονται θανάσιμα κατά τη συμμετοχή τους σε θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες με σκάφη. Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες βαίνει αυξανόμενος.

Ποτάμια και λίμνες

Ερευνα του ΑΠΘ αναφέρει ότι το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό περίπου 67% των πνιγμών καταγράφεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 146 λουόμενοι πνίγηκαν στη θάλασσα το 2015, το 2016 ο αριθμός άγγιξε τους 140 και το 2017 έφτασε τους 165.

Οπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr), από το 1980 έως το 2013, δηλαδή μέσα σε 33 χρόνια, 10.927 λουόμενοι πνίγηκαν στη θάλασσα, δηλαδή μια ολόκληρη πόλη. Στην Ελλάδα η αναλογία ανδρών – γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό είναι τρεις προς μία, ενώ περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.

Εκπληξη, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μ. από τη στεριά και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 50 μέτρα. Επιπροσθέτως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές (42%), μετά οι πρωινές (34%) και τέλος οι απογευματινές (21%).

Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι οι άνδρες 20-24 ετών, ενώ υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα άτομα των ακραίων ηλικιών (δηλαδή, από 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορεί να λάβει χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στη σπονδυλική στήλη.
Ενα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν έρθει σε πρόσκρουση με κάποιον λουόμενο.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικό και ιδανικά πρακτικό τρόπο μετά την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

9+1 χρήσιμΑ tips για ασφαλέIς βουτιεσ στη θαλασσα

• Kολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
• Κολυμπήστε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό.
• Μην μπαίνετε στο νερό εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά.
• Να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα για να συνηθίζει ο οργανισμός τη θερμοκρασία του νερού. Αν είναι κρύο, καλό θα είναι να περιορίσετε την παραμονή σας, καθώς η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
• Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε στα ρηχά και παράλληλα με την ακτή.
• Τα παιδιά θα πρέπει να τα επιτηρεί πάντα ένας ενήλικας, ο οποίος θα είναι μαζί τους μέσα στο νερό.
• Να διαβάζετε και να μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουομένους από τις τοπικές Αρχές.
• Πριν επισκεφτείτε μια παραλία πρώτη φορά, καλό θα είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους.
• Αν σας παρασύρει κάποιο ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή προκειμένου να φύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.
• Μην κάνετε παιχνίδια στο νερό που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική σας ή των γύρω σας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ιστοσελίδα του (www.keelpno.gr) έχει ανεβάσει και ένα βίντεο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να είναι πιο προσεκτικοί με το υγρό στοιχείο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...